Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH na današnjoj sjednici nije usvojio set zakona koji je predviđao povećanje akciza za naftu i naftne derivate.

Zastupnici nisu podržali principe Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH koji je predložilo Vijeće ministara BiH, a kojim je bilo definirano povećanje akciza za naftu i naftne derivate za 15 feninga.

Ovim bi se osiguralo dodatnih 10 feninga za izgradnju autocesta i pet feninga za izgradnju cesta, a sredstva bi se uplaćivala na namjenske račune javnih preduzeća Autoceste i Ceste u BiH.

Također nisu podržana ni dva popratna zakona uz ovaj zakon, a to su Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH i Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda.

Komisija za financije i proračun Zastupničkog doma državnog parlamenta nije podržala principe predloženih zakona i dostavila je Domu negativno mišljenje koje su zastupnici usvojili tako da su predložena zakonska rješenja odbijena.

Zastupnički dom podržao je principe Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o udruženjima i fondacijama BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je prijedlog ovog zakona, kojim se pojednostavljuju i ubrzavaju procedure registracije nevladinih udruženja, čime se građanima olakšava pravo na udruživanje i njihovo aktivnije sudjelovanje u društvu.

Radi unapređenja sistema prevencije borbe protiv pranja novca i financiranja terorizma u skladu s prijedlozima Moneyval tima BiH, dopunama ovog zakona se poboljšava transparentnost rada udruženja i fondacija.

Zastupnici su usvojili i Prijedlog zakona o obilježavanju malog oružja, lakog naoružanja i pripadajuće municije. Riječ je o reformskom zakonu kojim Bosna i Hercegovina uređuje ovu oblast i ispunjava međunarodno preuzete obaveze u oblasti nezakonite proizvodnje i trgovine vatrenim oružjem.

Donošenje ovog zakona omogućit će lakše i jednostavnije praćenje trgovine oružjem i ojačati institucije u borbi protiv nelegalne trgovine oružjem te osigurati čvršću suradnju s drugim državama u procesu praćenja označenog oružja i municije.

Usvojen je i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o parničnom postupku u Sudu BiH, predlagača Vijeća ministara BiH. Predloženim zakonom se, između ostalog, za slučajeve za koje je nadležan Sud BiH uvodi obaveza podnošenja zahtjeva za mirno rješavanje spora prije podnošenja tužbe.

Zastupnički dom podržao je i principe Prijedloga zakona o izmjeni i dopunama Zakona o Pravobraniteljstvu BiH, koji je predložilo Vijeće ministara BiH, a kojim se precizira da Pravobraniteljstvu BiH provodi postupak za mirno rješenje spora, koji može pokrenuti svaka osoba koje namjerava podnijeti tužbu protiv BiH, kao i u slučajevima u kojima BiH namjerava tužiti neku osobu s prebivalištem ili boravištem u našoj zemlji.

Podržani su i principi prijedloga Zakona o upravi BiH kojim su precizirane i jasnije definirane pojedine odredbe u skladu sa zahtjevima i potrebama prakse, te ugrađeni određeni amandmani, čime se osigurava dosljednija i kvalitetnija primjena ovog zakona. 

Načela izmjena i dopuna Zakona o upravi su odgovornost, pouzdanost, pravna sigurnost, otvorenost i transparentnost, a njihovo praktično provođenje približit će Bosnu i Hercegovinu europskim načelima javne uprave i javnog upravljanja.      

Usvojen je Izvještaj o zbrinjavanju osoba pod međunarodnom zaštitom u Bosni i Hercegovini, te primljena k znanju informacija o prihvatu i integraciji bosanskohercegovačkih državljana koji se vraćaju u Bosnu i Hercegovinu na osnovu Sporazuma o readmisiji za razdoblje 1.1.2015. – 31.12.2015., čiji je podnositelj Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Nije usvojena inicijativa zastupnika Predraga Kožula i Nikole Lovrinovića u vezi  "Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima“.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok