Predsjednik HDZ-a Bosne i Hercegovine i predsjedatelj predjedništva BiH Dragan Čović u subotu je u Splitu rekao da se u sljedećih godinu ili dvije rješava sudbina te države i hrvatskog naroda u njoj bez kojega se budućnost BiH neće moći graditi.

"Ja mislim kako se u narednih godinu-dvije rješava sudbina BiH i sudbina hrvatskog naroda u BiH. Hrvatski narod je konstitutivan u BiH i ona je naša domovina te želimo da legitimni predstavnici predstavljaju svoj narod u BiH", istaknuo je Čović u govoru na obilježavanju 28. godišnjice osnutka splitskog HDZ-a.

Izrazio je želju za što češćim sastancima predstavnika bosanskohercegovačkog HDZ i HDZ-a Republike Hrvatske.

To je potrebno radi zajedništva hrvatskog naroda u dvije zemlje, to je "jedan HDZ jer im je isti utemeljitelj", istaknuo je Čović.

"Pozivam Vas gospodine predsjedniče da mnogo intenzivnije nego do sada pokažemo koliko nam je bitno da hrvatski narod u BiH doživi BiH kao svoju domovinu i da izgrađujemo jednako moderno organiziranu BiH kao što se to čini u Hrvatskoj", kazao je Čović obraćajući se premijeru Andreju Plenkoviću, predsjedniku HDZ-a.

BiH se može očuvati kao "moderno uređena zemlja u kojoj će na svakom djelu hrvatski narod biti suveren", rekao je Čović, ali i upozorio "neće se moći graditi budućnost BiH bez hrvatskog naroda."

Čović smatra da je nužno infrastrukturno i gospodarsko povezivanje BiH i Hrvatske.

"To je način da damo odgovore na ključno pitanje, a to je naša demografska slika koja je jednako važna u BiH i Republici Hrvatskoj i samo jednom zajedničkom strategijom mi ćemo opstati," rekao je Čović.

Plenković je ranije na skupu u Splitu pozvao sve koji to mogu učiniti da pomognu Hrvatima u BiH na izborima u listopadu kako bi se omogućilo da ih u institucijama BiH predstavljaju legitimni predstavnici hrvatskog naroda u toj zemlji.

Hrvatski političari u BiH ustraju na tome da predstavnike hrvatskog naroda na izborima za gornji, nacionalno koncipirani Dom naroda Federacije BiH te tročlano predsjedništvo dominantno biraju Hrvati, bez da ih preglasavaju brojniji Bošnjaci i Srbi.

Bošnjačke stranke inzistiraju na tome da svi birači mogu birati predstavnike u vlasti neovisno o tome radi li se o donjem, zastupničkom tijelu ili gornjem domu parlamenta.

Prema posljednjem popisu stanovništva iz 2013. Bošnjaci su tri i pol puta brojniji od Hrvata čiji se broj najviše smanjio u posljednjem ratu između 1992. i 1995. godine. (Hina)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok