Branko Stanić, predsjedatelj Općinskog vijeća Fojnica i predsjednik Općinskog odbora HDZ-a BiH, je zbog govora mržnje i poticanja na nacionalnu netrpeljivost podnio mjerodavnim policijskim tijelima prijavu protiv Nedžada Imamovića.

Podsjetimo, Imamović je u videouratku objavljenom na YouTubeu vrijeđao simbole hrvatskog naroda nazvavši ih zločinačkim. Učinio je to ispred spomenika poginulim hrvatskim braniteljima Fojnice. O prijavi koju je podnio te općenito ozračju u Fojnici razgovarali smo s predsjedateljem Općinskog vijeća i ratnim zapovjednikom HVO-a u Fojnici. Piše Večernji list BiH.

Što vam je najteže palo u objavi Nedžada Imamovića u kojoj javno vrijeđa obilježja Hrvata Fojnice?

- Najteže mi je palo to što je pokazao visoku razinu mržnje prema nacionalnim obilježjima i simbolima svojih sugrađana hrvatske nacionalnosti, i to ispred spomenika hrvatskim braniteljima koji je jedna od svetinja Hrvata ovoga mjesta. Nedžad Imamović, kao i svi koji misle kao on, a nadam se da ih nema puno, morali bi znati da uvrede na račun spomenika vrijeđaju nacionalna osjećanja nas Hrvata Fojnice.

 

Što očekujete od istražnih tijela u ovom slučaju?

- Očekujem da počinitelja primjereno kazne jer javni izljev mržnje koji je pokazao traži adekvatnu društvenu reakciju. U pitanju je, po mom mišljenju, vandalski čin pojedinca kojeg je potrebno sankcionirati u duhu suživota na ovim prostorima.

Kakva su vaša saznanja, tko je uopće autor videouratka? Mnogi Fojničani tvrde da je riječ o osobi s kojom nitko ne želi imati posla?!

- Moja su saznanja ista. Međutim, to ga ne opravdava. Ako je psihički rastrojen ili ima nekih drugih problema, onda se treba liječiti, a ako nije, onda neka odgovara za izljev mržnje kakvih u Fojnici, bez obzira na krvavi rat koji smo imali, nije bilo nakon rata.

Kakve su reakcije Fojničana s kojima ste kontaktirali nakon što su vidjeli objavu ja YouTubeu?

- Većina je ogorčena. Među njima je načelnik Sabahudin Klisura koji je također zgrožen ovim činom. Iskreno vjerujem da i većina ostalih građana Fojnice islamske vjeroispovijesti i bošnjačke nacionalnosti ne dijeli Imamovićevo mišljenje, odnosno ne gaji mržnju prema obilježjima svojih sugrađana hrvatske nacionalnosti. Na potezu su policija i Tužiteljstvo od kojih se očekuje istraga o javnom izljevu mržnje i netrpeljivosti prema svetinjama i obilježjima hrvatskog naroda.•

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok