Federalni ministar unutarnjih poslova Aljoša Čampara izjavio je za Fenu da će osmog dana od objave u Službenim novinama FBiH na snagu stupiti Zakon o dopunama Zakona o policijskim službenicima FBiH, kojim se uvodi novi obračun mirovina za policijskog službenika.

- To znači da će se policijskom službeniku osobni koeficijent za ostvarivanje prava na mirovinu utvrditi na osnovu pet godišnjih plaća ostvarenih u svojstvu policijskog službenika, koje su za policijskog službenika najpovoljnije - pojasnio je Čampara.

Predloženi obračun mirovine za policijskog službenika obuhvaća i beneficirani radni staž, koji ostvaruje po osnovu Zakona o policijskim službenicima.

Dopune je bilo potrebno donijeti radi usklađivanja sa Zakonom o mirovinskom i invalidskom osiguranju FBiH, koji također stupa na snagu osmog dana od objave u Službenim novinama FBiH.

- Tako smo ispunili zahtjeve policajaca koji su krajem prošle godine s Vladom Federacije BiH potpisali usuglašeni tekst dogovora u vezi statusa policijskih službenika. Naime, Vlada nije pristala da policijski službenici uđu u Zakon o MIO kao posebna kategorija i da se njihova mirovina obračunava na poseban način, te smo usuglasili da se policija tretira kroz dopune Zakona o policijskim službenicima, čime se policajcima nudi obračun mirovina na osnovu najpovoljnijeg petogodišnjeg prosjeka - rekao je Čampara Feni nakon što su navedene dopune Zakona odobrene danas u Domu naroda, a jučer u Zastupničkom domu Federalnog parlamenta.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok