BiH je rangirana na 57. mjesto prema indeksu ljudske slobode koji zajednički objavljuju Cato institut, Fraser institut i Liberales institut FNF fondacije.

Najveće prepreke

BiH je u izvješću dobila ocjene: 7,93 za osobne slobode (47. mjesto) i 6,61 za ekonomske slobode (99. mjesto), te 7,27 za ukupne ljudske slobode (57. mjesto). Najbolje ocjene po pitanju osobnih sloboda BiH ostvaruje na indikatoru “Identitet i osobni odnosi” (9,3). Što se tiče ekonomskih sloboda, najbolje ocjene naša zemlja tradicionalno ostvaruje u području stabilnosti valute (8,4). - Najveće prepreke za veći stupanj slobode u BiH odnose se na slabu vladavinu prava, što je zajednički problem svih postsocijalističkih ekonomija u regiji. Shodno tome, nemogućnost BiH osigurati vladavinu prava je rezultirala, između ostalog, sporim ekonomskim rastom, nedostatkom stranih izravnih investicija, ali i visokoj stopi nezaposlenosti - navodi Tanja Porčnik, koautorica Indeksa ljudske slobode. Kada je riječ o ekonomiji BiH, najlošije ocjene ostvarujemo po pitanju veličine države i vladavine prava. 
- Ti čimbenici blokiraju razvoj privatnog sektora, što jasno pokazuju ostali ekonomski indeksi, poput onih o konkurentnosti, pokretanju biznisa i slično. U osnovni, najbolje ocjene BiH postiže u oblasti koju ne kontrolira, a to je novac - navodi liberalni ekonomist Admir Čavalić, direktor Udruge “Multi”. U odnosu na regiju, BiH se nalazi na pretposljednjem mjestu. Slovenija prednjači na 36. mjestu, zatim slijede Hrvatska (43. mjesto), Crna Gora (51. mjesto) i Srbija (55. mjesto). Iza BiH se nalazi Makedonija na 60. mjestu. Na svjetskoj razini došlo je do blagog narušavanja ljudskih sloboda, odnosno pada sa 7,05 na 6,93 boda (na ljestvici od 10 bodova). Piše Večernji list.

Na vrhu po pitanju ljudskih sloboda nalazi se Švicarska koja je zamijenila Hong Kong. Potom slijede Novi Zeland, Irska, Australija, Finska, Norveška i Danska. Na posljednjim mjestima nalaze se zemlje poput Egipta, Jemena, Libije, Venezuele i Sirije.

Osobne slobode

Zemlje koje imaju visok stupanj osobnih sloboda teže imati i više ekonomskih sloboda.

Analize u okviru indeksa pokazuju kako je izvjesna razlika u stupnju bogatstva između najslobodnijih i najmanje slobodnih zemalja. Tako najslobodnije zemlje svijeta imaju u prosjeku 38.871 $ dohodak po glavi stanovnika, dok najmanje slobodnije, u prosjeku imaju 10.346 $ dohodak po glavni stanovnika. U okviru indeksa ljudske slobode vrši se sveobuhvatno rangiranje 159 zemalja, i to na temelju 79 različitih indikatora osobnih, građanskih i ekonomskih sloboda.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok