Foto: Avaz

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić i dopremijeri Jelka Milićević i Vesko Drljača održali su danas u Sarajevu sastanak s dužnosnicima vlada županija.

Kako su nakon sastanka rekli novinarima, najviše pažnje obratili su obratili na financijske efekte reformske agende, te da su pojasnili moguće efekte dva ključna zakona. Piše Avaz.

- Najveće poremećaje, odnosno srce reforme, imaju Zakon o PIO-u, o poreznom dohotku i poreznoj politici. Glavna tema reformi koje radimo je bilo zapošljavanje - rekao je Novalić.

On je istakao kako je u svim županijama povećan broj zaposlenih osoba, ali najviše u Tuzlanskom kantonu, te kako je najviše ljudi zaposleno mimo javnog sektora.

Miličević je dodala kako je današnji sastanak pokazao pozitivne rezultate.

-  Svi naši zakoni vodili su ka materijalnom jačanju županija, a sad smo u fazi izrade radnog prijedloga zakona o porezima i zakona o porezu na dohodak. Imat ćemo stalne komunikacije s županijama i općinama. Mislim da ćemo doći do održivih i financijski stabilnih rješenja - kazala je Miličević.

Drljača je rekao kako je jedna od ključnih tema bila reforma tržišta rada.

- Donijet je Zakon o radu, potrebno je da dva doma usaglase tekst zakona. Donesen je i Zakon o štrajku, reprezentativnosti - rekao je Drljača navodeći kako se radi i na izradi strategije zapošljavanja.

Premijer KS Elmedin Konaković dodao je kako svie županije žele pružiti podršku Vladi FBiH uz ocjenu kako je današnji sastanak bio veoma kvalitetan.

- Onaj tko prati ekonomske pokazatelje može vidjeti da broj zaposlenih raste. Novac se slijeva u županije i rješava neke važne probleme - rekao je Konaković.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok