Jučer su na benzinskim crpkama osvanule cijene goriva koje su uvelike premašile očekivano povećanje cijena od 0,18 KM (s PDV-om), piše Večernji list BiH.

Građane su dočekale i velike razlike u cijenama od grada do grada pa i od crpke do crpke u istim gradovima.

Velike razlike

Cijene goriva, kao što je to bilo i ranije, najniže su u RS-u, pa je tako na benzinskoj crpki “Nešković” na putu k Trebeviću cijena 2,04 KM za litru dizela, odnosno 2,07 KM za benzin. Međutim, u glavnom gradu RS-a cijena dizela je 2,13 KM, što je ipak niže od većine gradova u FBiH. Cijena benzina i dizela na pojedinim crpkama u Sarajevskoj i Tuzlanskoj županiji iznosi 2,21 KM. U Mostaru cijene na gradskim benzinskim crpkama su 2,16 KM, kako za benzin tako i za dizel, iako su i u najvećem gradu Hercegovine prisutne varijacije. Građani poručuju kako nije riječ o bezazlenom trošku, ali ih kudikamo više plaši lavina poskupljenja koja će neminovno uslijediti nakon skoka cijene goriva. - Sam rast cijene goriva za mene neće biti toliki udar jer ne prelazim veliku kilometražu. Sve mi se svodi na nekoliko kilometara dnevno. Međutim, plaše me lančana poskupljenja. To će biti znatno veći udar na sve građane. Kad poskupi gorivo, poskupi i apsolutno sve ostalo. E, tek tada smo u ogromnim problemima jer plaće su male, a sigurno neće pratiti poskupljenja - komentar je jednog građanina Mostara. Na to upozoravaju i ekonomisti, čija računica pokazuje kako ćemo se uskoro suočiti i sa skokom cijena raznih usluga i proizvoda, prije svega hrane, koja bi također mogla poskupjeti do deset posto.

Različiti stavovi

Autoprijevoznici su već najavili veću cijenu autobusnih karata za 10% što će, kako su najavili, u djelo provesti odmah nakon rasta cijene goriva na crpkama. Riječ je o prilično nezgodnom scenariju za sve one koji ionako jedva preživljavaju od mizernih plaća i mirovina, a kojih nije malo. Kako je za Radiosarajevo.ba rekao direktor “Sarajevo Taxija” Enver Suljagić, u ovom poduzeću uskladit će cijene usluga s cijenama goriva. Vožnja taksijem mogla bi poskupjeti do 0,20 KM, kao što je cijena trošarine - rekao je Suljagić. Mostarski taksisti, prema svemu sudeći, za sada neće slijediti primjer sarajevskih kolega. - “Moj taxi, “Gradski taxi” i “Anry” neće povećavati cijene svojih usluga - potvrđeno nam je iz ove tvrtke.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok