Europska povjerenica za pravosuđe i zaštitu potrošača Věra Jourová najavila je kako će metodologija za testiranje kvalitete prehrambenih proizvoda biti spremna u travnju.

Mjesec dana poslije moći će se pokrenuti koordinirana kampanja po zemljama članicama testiranja proizvoda u sklopu borbe protiv različite kvalitete proizvoda iste robne marke, prenosi Hina.

- Ne želim prihvatiti da se u nekim dijelovima Europe ljudima prodaje hrana lošije kvalitete nego u drugim zemljama, a iste marke i u istom pakiranju - izjavila je povjerenica Jourová. Potvrdila je kako Istraživački centar Europske komisije, uz podršku 16 zemalja članica, radi na zajedničkoj metodologiji testiranja proizvoda, koja će biti spremna u travnju. - To će omogućiti zemljama članica u svibnju pokrenuti koordiniranu kampanju testiranja - ističu iz Komisije.

Testiranje će obuhvatiti proizvode iz potrošačke košarice koji se prodaju u većini zemalja članica. Osim kemijskog sastava, bit će testiran i okus, a rezultati istraživanja bit će objavljeni do kraja godine.

- Nastavljamo s našim akcijskom planom kako bismo konačno riješili pitanje dvostruke kvalitete. Činjenica da u tome sudjeluje 16 zemalja članica jasan je znak kako nije riječ o podjeli Zapad - Istok i da ćemo se time zajedno pozabaviti - rekla je Jourová. Povjerenica je također najavila novi Zakon o zaštiti potrošača na europskoj razini, koji će predstaviti u travnju, a koji će prijevare potrošača učiniti skupljima i težim za kompanije. A kakva hrana dolazi u ovaj dio Europe, pokazale su nedavne analize koje su urađene u Hrvatskoj. Analiza kvalitete 26 istih proizvoda koji se nalaze na hrvatskom i njemačkom tržištu pokazala je kako je više od polovine proizvoda na hrvatskom tržištu lošije kvalitete, ali i značajno skuplje nego na njemačkim tržištu.

Istraživanje, koje je provedeno u suradnji s Hrvatskom agencijom za hranu u nekoliko hrvatskih akreditiranih laboratorija, pokazalo je da samo kod četiri od 26 ispitanih proizvoda (15%) nije bilo razlike ni u kvaliteti ni cijeni. Najveće razlike uočene su kod pet prehrambenih proizvoda i jednog deterdženta. Neki od njih proizvedeni su u istoj tvornici, što pokazuje da u njima postoje dva proizvodna lanca. Kod 54% proizvoda utvrđena je razlika u kvaliteti, dok je više od 60% proizvoda, u trenutku kupnje, bilo skuplje na hrvatskom tržištu. Tako su Wudy hrenovke od pilećeg i purećeg mesa na hrvatskom tržištu, suprotno nazivu, napravljene od tzv. otkoštenoga mesa koje se, prema propisima EU, ne smije označavati kao meso, dok je njemački proizvod napravljen od pravog purećeg i pilećeg
 mesa.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok