Kozmetički proizvodi obiluju kemikalijama koje produljuju njihov rok trajanja, čuvaju boje i sprečavaju ljuštenje.

Stručnjaci upozoravaju kako su te kemikalije opasne za zdravlje jer već i kratkotrajna izloženost može povećati rizik od bolesti. Međutim, opasnost se višestruko povećava ako je kozmetika lažna, piše Večernji list BiH.

Plikovi na koži

Lažna kozmetika posljednjih godina preplavila je internetske oglasnike i društvene mreže. Nudi se po znatno nižim cijenama od originala, a prodavači uvjeravaju kako je riječ o originalnim proizvodima nabavljenim “ispod ruke”. - Majka mi je na internetu na dar kupila paletu za konturiranje jednog poznatog brenda. Nisam je uspjela naći nigdje u recenzijama, pa ni na službenoj stranici tog proizvođača. Ali djevojka koja je prodavala uporno je isticala da prodaje samo originale. Takva se paleta u specijaliziranim trgovinama ne može naći po cijeni od 21 KM, što je nekoliko puta jeftinije. Ipak sam je uzela kako bih je isprobala i brzo sam se pokajala. Samo 15 minuta nakon nanošenja počeli su se pojavljivati plikovi po licu, izgledalo je grozno. Zbog te pogreške mjesecima sam išla dermatolozima. Nikome ne bih poželjela pakao kroz koji sam prošla i zato upozoravam djevojke da paze što i od koga kupuju - ispričala je djevojka koja je bila žrtva lažne kozmetike.

Brojni problemi

Financijska šteta je najmanji problem kada je u pitanju lažna, najčešće kineska kozmetika. Važno je znati da je koža najveći organ, ona upija ono što nanosimo na nju. Ti proizvodi često sadrže opasne sastojke koji mogu izazvati bakterijske infekcije, osipe, pa čak i trovanje. Visoka razina toksina može izazvati i dugotrajne zdravstvene probleme, kao što su visok krvni tlak i neplodnost. Što nije ni čudno jer tu šminku nerijetko proizvode nestručni ljudi, ilegalno, u podrumima, u lošim higijenskim uvjetima, gdje ne postoje regulacije i kontrola kvalitete. Analizom različitih proizvoda iz Kine otkriveno je da ta šminka često sadrži jako opasne sastojke, kao što su arsenik, urin, olovo, živa, aluminij, brojne kancerogene sastojke, razrjeđivač za boju, pa čak i izmet štakora. Ako ste već kupili šminku za koju niste sigurni da je original, postoje načini provjere je li u pitanju kopija. Ta šminka često ima neugodan ili jak miris, obično je drugih dimenzija, tisak je lošiji. Najbolje je fotografiju originala s interneta usporediti s proizvodom koji ste dobili. No, sada su se toliko usavršili da je najbolje samo kupovati u drogerijama i na izvornim stranicama, sve ostalo je rizik.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok