Foto: Večernji list BiH

Znanstveno-stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem ‘Rješenje hrvatskog pitanja za europsku Bosnu i Hercegovinu’.

Institucije EU pomažu u izgradnji BiH kao jedne normalne države. Velika su očekivanja od povjerenika Hahna kako bi se BiH pomoglo promijeniti Izborni zakon. Isto to očekujem i od našeg partnera SAD-a. Piše Večernji list BiH.

Hrvati su najmanja zajednica u BiH, ali to ne daje nikome pravo da ne budu konstitutivan narod u BiH. Akademska zajednica će kroz ovu konferenciju dati svoj doprinos u tom smjeru.

Mi možemo riješiti hrvatsko pitanje u BiH samo ako bude prihvaćeno kao eminentno pitanje BiH. Dakako, i druga dva naroda. Samo jednakopravna pozicija sva tri naroda kreira BiH koja ima smisla.

BiH je najprije potrebno razumjeti kao višenacionalnu zemlju kojoj je u ovome trenu potrebno funkcionalnije uređenje. Ovdje je ključno uvažavati tu slojevitost na temeljima konsocijacije.

Rješenje hrvatskog pitanja je rješenje za BiH, ne samo za europsku BiH. Međutim, nema naznaka da je to lagano. Ključni problem BiH leži u njezinu asimetričnom i nefunkcionalnom ustroju.

U BiH su dva koncepta stalno u sukobu. I ti nesporazumi dolaze od različitih interpretacija samog Daytona. Hrvati očekuju njegovo popravljanje, a druga strana uvođenje građanskog modela.

Iz Sarajeva se nastoji podmetnuti priča o građaninu kao nositelju suvereniteta u BiH. To je posve suprotno uređenju i temeljima BiH. Upravo je europski model potvrda identiteta svih naroda.

Apeliram na kompromisno rješenje,što znači i dugotrajne pregovore. Potrebna su održiva rješenja koja uvažavaju naše posebnosti. Alternativa je raspad ako hegemon pokuša nametnuti svoju volju.

Jedini put za BiH je Europa. To je put razumijevanja, ali i jednakih prava svih zajednica. To podrazumijeva da se uspostavi takav sustav vrijednosti koji će zajamčiti Hrvatima ista prava.

Zajedničko svim odlukama Ustavnoga suda o konstitutivnosti naroda je pravo na demokratsko odlučivanje legitimnim predstavljanjem. To je potrebno osigurati u domovima naroda i Predsjedništvu.

Na drugoj sesiji o izmjenama Daytonskog sporazuma i Ustava te posljedicama za jednakopravnost predsjedateljica Zastupničkog doma BiH Borjana Krišto i dopredsjedatelj Doma naroda BiH Bariša Čolak u svome radu analizirali su tri presude Ustavnoga suda BiH koje se tiču konstitutivnosti naroda.

Krišto je istaknula kako predstavljanje naroda mora biti utemeljeno na demokratskom izboru svakog pojedinačnog naroda. Pri tome je istaknula kako se ravnopravnost triju naroda mora ostvariti neometanim izborom Hrvatima izaslanika za Dom naroda i Predsjedništvo, bez mogućnosti da ih druga dva naroda nadglasavaju.

U svome radu prof. Frano Ljubić istaknuo je kako u smjeru postizanja rješenja treba izbjegavati rasprave o prošlosti te raditi na unapređenju međunacionalnih odnosa. On kao konačno sredstvo za rješavanje hrvatskog pitanja vidi izražavanje građanskog neposluha u slučaju da se ne može promijeniti sadašnji ustavnopravni okvir. Prof. Božo Ljubić istaknuo je kako su prvi korak izmjene Izbornoga zakona, a najvažnijim smatra ipak ustavnu reformu koja bi bila u stanju dovesti do potpunog ostvarenja jednakopravnosti Hrvata. Na posljednjoj jučerašnjoj sesiji govorili su prof. Božo Žepić, Mato Arlović i Ivan Vukoja. Profesor Žepić smatra kako je federativna BiH s tri republike optimalno rješenje hrvatskog pitanja za europsku BiH, dok se Arlović zadržao na ocjeni kako je konstitutivnost naroda ključno pitanje ne samo na unutarnjem nego i na međunarodnom planu BiH. Sociolog Vukoja ponudio je konkretne modele belgijskoga i švicarskog modela za bh. razradu i uspostavu nacionalne i društvene harmonije. Nakon tri današnje sesije na kojima će se govoriti o europskim vrijednostima i modelima koji mogu biti od pomoći u bh. slučaju, objavit će se zaključci skupa.

Sinoć je održana dražba slika čiji je prihod namijenjen za humanitarne svrhe.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok