Kako konzumacija mesa divljači nije nimalo bezazlena ako se konzumira bez detaljnih pretraga, potvrđuje i slučaj koji se dogodio u Zvorniku prije dva mjeseca, piše Večernji list BiH.

Naime, devet osoba s područja Zvornika, koje su jele suho meso divlje svinje krajem siječnja, zaraženo je trihinelom. Higijensko-epidemiološke službe sa sanitarnim inspektorima izišle su na mjesto događaja u Sopotnik kod Zvornika i uzele uzorke koji su daljnjom analizom pokazali kako je meso zaraženo trihinelom.

Detaljne analize

Kako trihinela nije jedini problem, utvrđeno je prvim parazitološkim pregledom divljih svinja u Republici Srpskoj, koji je u 19 lovišta proveo Veterinarski institut RS-a “Dr. Vaso Butozan”. Veterinari su u suradnji s lovcima uzeli i pregledali ukupno 75 uzoraka. Većina divljih svinja u lovištima diljem RS-a u plućima ima gliste koje su često izvor infekcije za domaće svinje, a postoji rizik i od obolijevanja ljudi koji konzumiraju meso te divljači. - Primijetili smo veliku zastupljenost “plućnih vlasaca”, odnosno glista u plućima divljih svinja. Znanstveno je dokazano kako od tog parazita može oboljeti i čovjek koji u prehrani koristi iznutrice divlje svinje, ali su takvi slučajevi rijetki - rekao je za Glas Srpske veterinar i parazitolog u Veterinarskom institutu RS-a Oliver Stevanović. Prema njegovim riječima, osim tog parazita, kod divljih svinja pronađen je i crv trnovite glave koji također može izazvati oboljenje kod čovjeka, ali rijetko. - Od 12 uzoraka pregledanih organa, taj crv zastupljen je kod 45% svinja. Živi u tankom crijevu. Osim tog parazita, našli smo dosta uzoraka bičastog crva koji izaziva slab prirast divljih svinja, lošu trofejnu vrijednost i utječe na kvalitetu mesa, a može dovesti i do uginuća životinje - rekao je Stevanović. Naglašava kako su divlje svinje izvor infekcije za domaće, posebice u krajevima kao što je Gradiška, gdje domaće životinje jedu žirove. Članovi Lovačkoga saveza RS-a u predstojećem razdoblju s veterinarima dogovorit će na koji način unijeti lijekove u lovišta kako bi spriječili širenje parazita.

Afrička svinjska kuga

Stevanović je istaknuo kako se s Baltika širi afrička svinjska kuga i da je jedino rješenje izlov oboljelih divljih svinja. - Tako možemo spriječiti da divljač prenese virus na domaće svinje i tako uništi cijelu proizvodnju - upozorio je.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok