Premijer Andrej Plenković u dvodnevnom je posjetu BiH. Jučer je u Mostaru ocijenio da je Bosna i Hercegovina državni prioritet Hrvatske i dodao kako očekuje dogovor o izmjenama izbornog zakona kako bi Hrvati ostvarili jednakopravnost u toj zemlji.

 

Upitan o prijedlozima bošnjačkih stranaka čiji je silj oslabiti ulogu gornjeg, nacionalno koncipiranog Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, Plenković je novinarima izjavio da Hrvatska očekuje provedbu presude ustavnoga suda. "U političkom smislu zalažemo se za kvalitetne odnose dvije zemlje, za ravnopravnost Hrvata kao jednoga od tri konstitutivna naroda. Nadamo se da će doći do rješenja pitanja izbornog zakona uoči izbora u BiH ove jeseni. Mi bi kao Hrvatska voljeli da se postigne dogovor i ispoštuju odluke ustavnog suda, rekao je Plenković. Javlja HRT.

Ustavni sud BiH je u predmetu Bože Ljubića izbrisao odredbe izbornog zakona koje su omogućavale preglasavanje Hrvata pri izboru izaslanika za za Dom naroda.

Plenković, koji je u Mostaru bio na otvaranju ureda Hrvatske gospodarske komore (HGK), rekao je da će uredi HGK-a BiH biti točke komunikacije i usluga svima koji žele intenzivirati gospodarsku suradnju.

Dodao je kako je otvaranjem tog ureda, zrakoplovne linije Croatia Airlinesa između Zagreba i Mostara, ureda HRT-a u Sarajevu i Mostaru te novih konzulata u Livnu i Vitezu Hrvatska pokazala da je "BiH važna, da nam je prioritet".

Prema njegovim riječima, robna razmjena dvije zemlje iznosi dvije milijarde eura i mogla bi dodatno ojačati.

U Mostaru otvoren ured HGK

Nakon svečanog otvorenja Ureda Hrvatske gospodarske komore, Plenković se na radnoj večeri sastao s čelnicima jugoistočne Europe: uz domaćina hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića - ondje su bili i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović te premijer Bugarske Bojko Borisov. 

Očekuje se da će na sastanku zatvorenom za javnost razgovarati o nizu tema, među kojima i o Agrokoru ali i o stanju u BiH, posebno o izmjeni izbornog zakona. 

O tome će Plenković u utorak na radnom doručku razgovarati s hrvatskim članom Predsjedništva BiH Draganom Čovićem.  S njim će zajedno sutra ići na otvaranje 21. Međunarodnog sajma gospodarstva "Mostar 2018.", koji je jedna od najvećih i najposjećenijih gospodarskih manifestacija u regiji. Ove je godine zemlja partner Srbija. 

Hrvatska s BiH ima gospodarsku razmjenu od oko 15 milijardi kuna godišnje. Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović istaknuo je prilikom otvaranja Ureda HGK u Mostaru da su BiH i Hrvatska dio jedinstvenog ekonomskog tržišta. "Imamo gospodarsku razmjenu s BiH koja je krajem 2017. bila blizu dvije milijarde eura, ali time još nije dostignuta razina predkrizne 2008. godine. To je i razlog otvaranja ureda HGK prošli tjedan u Sarajevu i sada u Mostaru", izjavio je Burilović. 

Plenković je, u razgovoru s hrvatskim novinarima u Mostaru, potvrdio da će sutra biti poznato ime voditelja Ekspertne radne skupine za provedbu kurikularne reforme. 

Dao je i izjavu vezano uz Agrokor. "Sutra je vrlo važan dan za Agrokor. Na sjednici Vlade, koja će se iznimno, zbog obveza u Saboru, održati u utorak, imat ćemo izvješće o godinu dana rada izvanredne uprave i izvješće o praktički dovršenoj nagodbi. Uspjeli smo u onome u što smo investirali naš politički kapital protekle godine i preuzeli odgovornost da spriječimo gospodarsku katastrofu za Hrvatskoj, ne samo za Agrokor, nego za sve s njim povezane trvtke. S te strane očekujem izvješće izvanredne uprave i nakon toga odluke na razini Vlade".

Čovic i Vučić za nove odnose u regiji bazirane na gospodarskoj suradnji

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i hrvatski član BiH Predsjedništva Dragan Čović pozvali su Mostaru na izgradnju novih odnosa u regiji temeljenih na gospodarskoj suradnji.

"Ovdje šaljemo jednu drugu poruku da možemo u teškim vremenima za nas gledati na drukčiji način za budućnost. Vjerujem da će ovo biti prigoda da se značajno unaprijedi gospodarska suradnja Srbije i BiH. To će biti prigoda da zajednički osmišljamo našu suradnju, a gospodarski Sajam nam u tome u tome može značajno pomoći", rekao je Čović nakon susreta s Vučićem koji će sutra otvoriti Gospodarski sajam u Mostaru. Pojasnio je kako je s Vučićem razgovarao i o suradnji srpskog i hrvatskog naroda u BiH te otvorenim pitanjima između dviju država.

Vučić je istaknuo da su BiH i Srbija u 2017. imali 13,9 posto veću trgovinsku razmjenu. "Naša trgovinska razmjena je 1,72 milijardi eura. Kada to usporedite s vremenom od 2005.  onda vam je jasno da smo udvostručili našu trgovinsku razmjenu. To je dobro i za BiH i za Srbiju", rekao je Vučić novinarima.

Prema njegovim riječima, mostarski sajam je izvanredna prigoda se uvezuju kompanije iz regije. "Ovdje je prisutno 60 kompanija iz Srbije koje su se došle predstaviti. To najbolje pokazuje koliko im je značajan Mostar, Hercegovina i BiH. Želimo gledati na budućnost na jedan drugi način", dodao je predsjednik Srbije.

S Čovićem se u njegovu uredu u Mostaru susreo i predsjednik Crne Gore Filip Vujanović te premijer Bugarske Bojko Borisov, čija zemlja trenutačno predsjeda Europskom unijom i koja snažno zagovara članstvo zemalja zapadnog Balkana u uniji.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok