Gotovo svakodnevno mogu se čuti priče bh. radnika koji su tražeći bolji život negdje daleko od doma bili prevareni i iskorišteni.

Posljednja afera s prijevarama radnika dogodila se u Slovačkoj, piše Večernji list BiH. Radnike, koji su iz BiH trbuhom za kruhom otišli u Slovačku, iz kandži prevaranata iščupala je slovačka inspekcija rada koja je natjerala poslodavce da ih prijave.

Inicijativa Agencije

Nakon inicijative Agencije za rad i zapošljavanje BiH da se utvrdi status radnika iz BiH u Slovačkoj, te nakon informacije o prijevarama s kojima su se susretali bh. radnici, predstavnici navedenih slovačkih institucija utvrdili su kako su radnici iz BiH bili žrtve prijevare pojedinih privatnih agencija za posredovanje u zapošljavanju iz Srbije te određenih tvrtki iz Srbije, koje su pokušale zaposliti “na crno” radnike iz BiH. Ove privatne agencije za posredovanje u zapošljavanju iz Srbije iskoristile su neinformiranost radnika iz BiH te su ih svjesno obmanjivale i dovele u težak položaj, bez ikakvih prava na tržištu rada Slovačke. Agencija za rad i zapošljavanje BiH reagirala je na zloupotrebe nakon što ju je o problemima s kojima su se suočili radnici obavijestilo Veleposlanstvo BiH u Pragu, koje pokriva i Slovačku. - Nemamo točan podatak o broju građana koji su prevareni. Informacije o tim zloupotrebama dobili smo preko Veleposlanstva BiH u Pragu, koje nerezidentno pokriva Slovačku. Prijevare su se uglavnom odnosile na nezakonito zapošljavanje, odnosno rad “na crno” - naveli su u Agenciji za rad i zapošljavanje BiH, prenosi Glas Srpske. Naglasili su da su nakon toga o zloupotrebama informirali Ministarstvo rada, socijalnih pitanja i obitelji Slovačke i da se u rješavanje ovog problema uključila i inspekcija rada te zemlje.

Nezakonito zapošljavanje

- Njihovi inspektori su izašli na teren i utvrdili da se radi o nezakonitom zapošljavanju te su spriječili tu praksu. Inspektori su primorali sve poslodavce kod kojih su građani BiH radili “na crno” zaposliti ih u skladu sa zakonom - kazao je glasnogovornik Agencije za rad i zapošljavanje BiH Boris Pupić. Da bi bh. građani boravili i zasnivali rad u zemljama zapadne Europe, moraju ispuniti četiri osnovna uvjeta - trebaju imaju dozvole za boravak i rad, ugovor o radu i onaj s vlasnikom nekretnine u kojoj žive. Bez tih četiriju dokumenata njihov boravak i rad tamo je ilegalan. - Institucije ne vode računa o raznim oglasima za zapošljavanje koji su primamljivi građanima, a zapravo su paravan za prijevaru. U tom području vlada kaos. Bio je niz situacija da su građani prevareni u inozemstvu i otamo su se vraćali glavom bez obzira. Toj praksi treba stati ukraj - kazao je ravnatelj Agencije za posredovanje pri zapošljavanju “Spektra” Miroslav Vukajlović.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok