Crkva u Bosni i Hercegovini u četvrtak će se u Travniku posebno baviti najviše gorućom problematikom u Hrvata katolika – iseljavanjem. Središnja tema petog Međudekanskog susreta u Travniku, koji će u četvrtak okupiti preko trideset biskupa i svećenika biti će iseljavanje, odnosno traženje odgovora na pitanje zašto nas je svake godine sve manje u BiH.

Po crkvenim podatcima prošle je godine iz BiH nestalo 13.650 vjernika, što je alarm kako za Crkvu u Hrvata, tako i za politiku. Međutim, konkretno će se tim pitanjem prvo baviti Crkva. Piše Dnevni list.

Pred vojnim ordinarijem kompleksan zadatak

Susret počinje u 9.30 sati u prostorijama Nadbiskupijskog sjemeništa „Petar Barbarić“ u Travniku, nakon čega se očekuje zajednička sveta misa u sjemenišnoj crkvi, a poslije čega počinje radni dio susreta, potvrdio je Dnevnom listu tajnik BK BiH mons. Ivo Tomašević.

Zadužen je vojni ordinarij mons. Tomo Vukšić, ponajviše u domaćim crkvenim redovima upućen u „brojke“, da govori o statistici, koja ionako najmalobrojnijim Hrvatima, ne ide u prilog. I nije to nimalo lak zadatak. On će pred biskupima i svećenicima odgovarati na pitanje je li „trend iseljavanja“ jedino i samo bitka za golo preživljavanje, ili ima i drugih čimbenika koji utječu na podizanje sidra i odlazak u zemlje EU. I premda nije unaprijed želio govoriti o izlaganjima koja je priredio za četvrtak, a koja će, nakon susreta u Travniku biti i javno obznanjena, biskup Vukšić Dnevnom listu kaže da je više uzroka zbog kojih Hrvata nestaje u BiH, od slabijeg rađanja, do iseljavanja, uzrokovanog često ne samo golom egzistencijom, nego i željom da se ima više, frustracijom zbog negativnoga političkoga stanja i ostalim čimbenicima.

„Crkva bolno i duboko proživljava odlazak naroda, kojeg je u Hercegovini u zadnjih 5 godina 15 tisuća manje, a ne samo da odlaze nego im treba i svećenika“, kazao je nedavno u Mostaru biskup Ratko Perić. Biskupi smatraju da je kompleksno pitanje „zašto odlazimo“. Vide da tu uz golu potrebu, ima želje i za boljim standardom, ugodnijim životom, a očekuju da bi nakon susreta u Travniku mogli više znati na tu temu. Politika voli reći da se radi o „trendu iseljavanja“, koji se njih malo ili slabo dotiče.

Razlozi

Međutim, statistika govori o pola milijuna nezaposlenih u BiH, rekordnoj stopi nezaposlenosti mladih, tisućama fakultetski obrazovanih nezaposlenih na Službama za zapošljavanje u zemlji, posebno i u Hercegovini. Svjesni smo i zakona koji i u većinski hrvatskim županijama majkama i djeci donose mrvu ili nimalo motivacije za širenje obitelji.Sve to govori u prilog da ipak oni koji odlaze, ne odlaze bez razloga.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok