U letjelici InSight koja je jučer uspješno lansirana prema Marsu nalazi se i čip s oko 2,5 milijuna imena.

Među njima je i više od 1200 imena iz BiH.

Riječ je o rezultatu kampanje koja je trajala godinama unatrag, a sve što je trebalo uraditi jest NASA-i poslati osnovne podatke kako bi zabilježila ime osobe koja želi biti zanimljiv dio misije.

Najviše imena je iz SAD-a, oko 600.000, na drugom mjestu su Kinezi s 260.000 imena, a potom slijede Indijci, Britanci, Turci, Talijani, Nijemci i Rusi.

Bosance i Hercegovce predstavlja skup od 1278 imena, Hrvate skup od 3505, Srbiju 2835, a Crnu Goru 128.

NASA-in InSight lander uspješno je poletio k Marsu. Putovanje će trajati šest mjeseci, a misija bit će proučavanje unutrašnjosti Crvenog planeta. InSight (Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport) prvi je lander koji odlazi na Mars nakon Curiosityja koji se tamo nalazi već sedam godina.

Robotski lander bit će prvi čovjekov pokušaj da izravno prouči unutarnje slojeve nekog drugog planeta.

InSight će proučavati i seizmičke aktivnosti Marsa, popularno nazvani “marsotres”. Letjelica InSight će pomoći znanstvenicima kreirati prvu detaljnu mapu unutrašnjosti Marsa.

Također, InSight nema kotače, tako da, kada sleti na određenu lokaciju, tu ostaje. Pojedini instrumenti će kopati i do pet metara ispod površine, dok će prve 3D snimke biti načinjene nekoliko minuta nakon slijetanja. Planirano je da misija traje dvije godine, ali ako sve bude u redu, mogla bi biti produljena. Raketa Atlas V koja nosi InSight lansirana je s baze u 
Kaliforniji. (Večernji list)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok