Vlada Federacije BiH zbog, kako je službeno potvrdila, neispunjavanja uvjeta nije mogla prihvatiti poziv Odbora za socijalna prava Vijeća Europe da prihvati odredbe revidirane Europske socijalne povelje, koje joj je dostavilo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Odredbe se odnose na reguliranja prava oko sigurnih i zdravih uvjeta rada, pravične naknade, stručne obuke, socijalne zaštite, socijalne i medicinske pomoći, zatim pravo osoba s onesposobljenjima na nezavisnost, socijalnu integraciju i sudjelovanje u životu zajednice i pravo na bavljenje zanimanjem koje donosi zaradu na teritoriju drugih zemalja potpisnica. Revidirana Europska socijalna povelja, koju je Vlada FBiH zbog nemogućnosti realizacije odlučila ne prihvatiti, također regulira pravo radnika ­ migranata i njihovih obitelji na zaštitu i pomoć, zaštitu u slučaju prestanka radnog odnosa, zaštitu radničkih potraživanja u slučaju nesolventnosti poslodavca, dostojanstvo u radu, pravo radnika s obiteljskim obvezama na jednake mogućnosti i tretman, na informacije i konzultacije u postupku kolektivnog otpuštanja te na zaštitu od siromaštva i pravo socijalnog isključenja, kao i prava na stanovanje. U službenom priopćenju piše: “Vlada FBiH smatra da trenutačno nisu ispunjeni uvjeti za prihvaćanje ovih odredbi Europske socijalne povelje. Valja spomenuti kako je skoro istodobno s ovom odlukom stiglo upozorenje vlastima Odbora za ekonomska, socijalna i kulturna prava Ekonomskog i socijalnog vijeća Ujedinjenih naroda u BiH o čijem je redovitom izvješću o radničkim pravima o BiH izražena duboka zabrinutost što poslodavci ne poštuju svoje zakonske obveze prema svojim zaposlenicima, samovoljno otpuštaju zaposlenike ili ne isplaćaju plaće ili doprinose za socijalno osiguranje na vrijeme. Posebice je istaknuto da je neprihvatljivo da poslodavci zanemaruju svoje zakonske obaveze prema trudnicama i ženama koje su na rodiljskom dopustu. U povodu tog izvješća Savez samostalnih sindikata BiH ponovno poziva Udrugu poslodavaca FBiH da nastave pregovore oko Općeg kolektivnog ugovora i da minimalna plaća bude 620 KM. - Očekujemo da će naši socijalni partneri reagirati na ove napomene Odbora za ekonomska, socijalna i kulturna prava Ekonomskog i socijalnog vijeća Ujedinjenih naroda i da će se potruditi da u svojim kompanijama otklone navedene nedostatke. To se posebice odnosi na napomenu broj 20 u kojoj stoji: “Odbor je zabrinut zbog toga što poslodavci ne dopuštaju da se zaposlenici pridružuju sindikatima, kao i zbog činjenice da zaposlenici nisu zaštićeni od osvetničkoga ponašanja ako se pridruže sindikatima. Prenosi Večernji list BiH.

Dakle, Ekonomsko i socijalno vijeće UN-a potvrđuje ono na što smo mi u Sindikatu odavno upozoravali, a to je kontinuirano kršenje Konvencije 87. - stoji u upozorenju Saveza samostalnih sindikata BiH. U izvješću se ističe kako oko 200.000 radno aktivnih ljudi u BiH radi bez prijave, bez plaćenoga mirovinskog i socijalnog osiguranja, a teška ekonomska situacija ih je natjerala prihvatiti ovakav nelegalan vid zaposlenja.

O prijavljivanju i plaćanju doprinosa ne smiju ni pitati poslodavca jer se boje da će izgubiti posao, a o dugoročnoj budućnosti i mirovini i ne pomišljaju.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok