Bliži se ljeto i godišnji odmori. Brojni građani već razmišljaju kako i gdje provesti svoje slobodno vrijeme tijekom odmora.

Dok oni dubljeg džepa pregledaju aranžmane za more, najveći broj je onih koji će osvježenje, ipak, potražiti kraj bh. rijeka i jezera. Međutim, takva odluka može ih stajati zdravlja, piše Večernji list BiH. Dok su, ne tako davno, ljudi mogli bez bojazni uživati u bh. ljepoticama iz kojih su, uz osvježenje, mogli slobodno i piti vodu, posljednjih godina situacija se znatno promijenila. Ne samo da voda iz velikog broja rijeka, osobito onih koje protječu kroz gradove, nije za piće, već je postalo opasno za zdravlje i kupati se u njima.

Opasne bakterije

- Rijeke Željeznica, Bosna i Miljacka zagađene su i predstavljaju opasnost za zdravlje kupača - upozorili su prošlog ljeta iz Zavoda za javno zdravstvo SŽ-a. ZZJZ SŽ-a izvršio je ispitivanje kvalitete vode u vodotocima na području SŽ-a. Cilj je bio ispitivanje kvalitete i zagađenosti vode u rijekama te da se stvori uvid u mogućnost korištenja tih voda za kupanje i rekreaciju. Ispitivanja su obavljena u lipnju, nakon čega je izdano upozorenje građanima da te rijeke ne koriste za kupanje jer su vodotoci zagađeni. Stručni tim izvršio je uzorkovanje vode iz riječnih vodotoka na tri rijeke. Uzeto je ukupno šest uzoraka, tri uzorka za mikrobiološku ispravnost i tri za fizičko-kemijsku ispravnost vode. Analizom rezultata mikrobioloških pokazatelja, utvrđena su svježa i starija fekalna zagađenja. Uglavnom se pokazao veliki broj koliformnih bakterija identificiranih kao Escherichia coli, Enterococcus spp, što, s obzirom na mikrobiološke pokazatelje, upućuje na to da vodotoci nisu odgovarajuće kvalitete. Analizom rezultata fizičko-kemijskih pokazatelja uzetih uzoraka vode iz rijeka SŽ-a utvrdili su kako je prisutna zamućenost. Na osnovi izvršenih ispitivanja, stručni zaključak je da su rijeke na području SŽ-a zagađene i da predstavljaju higijensko-epidemiološku opasnost za zdravlje kupača. Bolesti, kojima su izložene osobe koje se kupaju u rijekama, potječu od patogenih mikroorganizama koji tu dolaze iz otpadnih voda i kanalizacije. Najčešći uzročnici oboljenja su izolirane koliformne bakterije Escherichia coli i Streptococcus faecalis, iako uzrok mogu biti i druge patogene bakterije, virusi, paraziti... Najčešće bolesti su one koje se prenose fekalno-oralnim putem, gastroenteritisi, hepatitis, konjunktivitisi te neke druge virusne i parazitarne bolesti. Organi koje zahvaćaju te bolesti su probavni trakt, urogenitalni trakt, koža, oči, uši i nos, a simptomi mogu biti povišena temperatura, povraćanje, proljev, peckanje i bol pri mokrenju, crvenilo i iritacija očiju te promjene na koži. Treba naglasiti kako su te bolesti opasne te da kod osoba lošeg imuniteta mogu prouzročiti ozbiljne posljedice za organizam. Situacija nije bolja ni u drugim bh. gradovima.

Zagađenje Neretve

Već godinama upozorava se kako kvaliteta vode u Neretvi u Mostaru ne odgovara onoj za kupanje. Budući da je izgradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda još uvijek u tijeku, sve otpadne vode izravno se ispuštaju u rijeku Neretvu i dio u Radobolju. Nadležni svake godine upozoravaju da se, zbog zagađenosti, građani na vlastitu odgovornost kupaju u Neretvi. To je rezultat ispitivanja kvalitete voda za kupanje na tzv. tradicionalnim kupalištima te je utvrđeno da je iznimno loše stanje na kupalištima na rijeci Neretvi, nizvodno od Carinskog mosta u Mostaru. Istaknuli su da ništa bolje stanje nije ni na ostalim vodnim tijelima i tradicionalnim kupalištima na drugim rijekama jer, iako su tamo rezultati povoljniji, postoji veliki broj izravnih ispusta kanalizacija koje zagađuju vodu. Poseban problem su i divlji deponiji u blizini vodnih tijela.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok