Imenovanje msgr. Henryka Hosera apostolskim vizitatorom za Međugorje, koje je papa Frane objavio na svetkovinu Tijelova prošlog četvrtka, izazvalo je, s jedne strane, oduševljenje među podržavateljima međugorskog fenomena, a s druge strane razočaranje među skepticima, ponajprije u ordinarijatu Mostarske biskupije, čiji su biskupi Pavao Žanić i Ratko Perić ustrajno negirali ikakva vrhunaravna događanja u hercegovačkoj župi.

Biskup Perić, dapače, objavio je nakon vijesti iz Rima na stranicama Biskupije tekst na talijanskom jeziku (?!) u kojem ponovno upozorava kako u Međugorju nikakvih Gospinih ukazanja nije bilo, a posebno se osvrće na tzv. ukazanja prvih sedam dana, za koja je bilo riječi kako bi ih Katolička crkva priznala kao autentična. Piše Slobodna Dalmacija.

– Uzimajući u obzir sve što je pregledao i proučio ovaj Ordinarijat, uključujući proučavanje prvih sedam dana od navodnih ukazanja, može se s mirom reći: Gospa se nije pojavila u Međugorju! To je istina koju podupiremo i vjerujemo u Isusovu riječ, prema kojoj će nas istina osloboditi – navodi msgr. Perić.

U Međugorju, iz kojeg već dugo ne komentiraju zbivanja na liniji Vatikan – Mostar vezana uz njihovu župu i fenomen, upozoravaju na jedan zanimljiv moment:

"Ovogodišnja svetkovina Tijelova vjerojatno će se više pamtiti po vatikanskom priopćenju imenovanja msgr. Henryka Hosera za apostolskog vizitatora s posebnom ulogom za župu Međugorje. Svakako je znakovit izbor trenutka objave. Očekivalo se da će papa Frane učiniti novi korak na neki marijanski blagdan, međutim, sa svetkovinom Tijelova kao da je još više došla do izražaja kristocentričnost Marijine poruke: 'Po Mariji k Isusu!'"

Oglasio se i nadbiskup Hoser, koji bi u Međugorje trebao stići vrlo brzo, već početkom srpnja, te djelovati potpuno samostalno i o svemu izvještavati Papu po osobnom nahođenju – nazvao je Međugorje "proročkim i karizmatičnim mjestom molitve za mir u svijetu koje postaje jedno od najvažnijih hodočasničkih mjesta!".

– Svake godine Međugorje pohodi dva do dva i pol milijuna hodočasnika iz cijelog svijeta. To je posebno, karizmatično mjesto. Činjenica da Međugorje posjećuje toliko vjernika, koji su bez ikakve sumnje duhovno obogaćeni, nešto je što treba imati na umu. Pastoralni zahtjevi na ovom mjestu su ogromni i riječ je o velikom izazovu za mene, no vjerujem kako će me Poljska u ovoj misiji podržati svojim molitvama – kazao je nadbiskup Hoser i istaknuo kako je izbor Poljaka za misiju u sveopćoj Crkvi vrlo važno.

– U Poljskoj imamo vrlo jaku marijansku pobožnost; Gospa je kraljica Poljske. Ova pobožnost Poljaka također se može učvrstiti u Međugorju – naglasio je Hoser.

Govorio je i o konkretnim pastoralnim potrebama Međugorja, među najvažnijima je povećanje broja ispovjednika, posebno na stranim jezicima, ali i poboljšavanje skromne infrastrukture.

– Međugorje je fenomen masovnih ispovijedi, ima 50 ispovjedaonica i to još uvijek nije dovoljno. K tome, moramo osigurati veći liturgijski prostor. Ondje postoji mala župna crkva, ništa više. Nedostaje mjesto bogoslužja. Postoji također potreba za proširenjem mogućnosti hodočasničkog smještaja, mali hoteli kojim upravljaju mještani su još uvijek neadekvatni – pojasnio je i dodao kako njegova misija ne uključuje procjenu istinitosti ukazanja.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok