Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je u srijedu u Bruxellesu da želi dati doprinos budućem hrvatskom predsjedanju Europskom unijom, a ne taj posao u cijelosti prepustiti vladi.

Iz hrvatskog ustava proizlazi da Hrvatsku u Europskom vijeću predstavljaju predsjednik Republike i Vlada RH, kazala je Grabar-Kitarović.

"Ja primarno ostavljam predsjedniku vlade sav posao oko Europske unije zato što je većim dijelom riječ o problematici u koju je on dnevno uključen, ali doista želim dati svoj doprinos posebno u kreiranju predsjedanja jer je riječ o zajedničkim ovlastima, posebno kad je riječ o pitanjima nacionalne sigurnosti, imigracije i svih ostalih pitanja vanjske politike. Vjerujem da ćemo tu naići na suradnju. Vlada ima kapacitete i znanja da primarno vodi taj proces u smislu tehničkih detalja i politika, u to se neću miješati i to ću poštovati", izjavila je predsjednica Grabar-Kitarović nakon razgovora s predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom.

Grabar-Kitarović u srijedu je započela dvodnevni posjet Bruxellesu u okviru kojeg će se još sastati s predsjednikom Europske komisije Jean-Claude Junckerom i glavnim tajnikom NATO-a Jensoom Stoltenbergom.

Predsjednica je istaknula da je s Tuskom razgovarala o prioritetima EU-a, pripremama za hrvatsko predsjedanje u prvoj polovici 2020.

Smatra kako je iznimno važno da i u sljedećem dugoročnom proračunu EU-a Hrvatska zadrži istu razinu financiranja, posebice u pogledu kohezijske i poljoprivredne politike. Kazala je i kako ne bi trebalo doći do povećanja nacionalnog sufinanciranja projekata, kako je to predložila Komisija.

Komisija je predložila da se poveća udio nacionalnog sufinanciranja projekata iz kohezijske politike s 15 na 30 posto.

"Ne bi trebalo doći do povećanja participacije. Kao što znamo u Hrvatskoj već sada imamo problema s realizacijom projekata zbog novca koji ne mogu osigurati posebno jedinice lokalne i područne samouprave", rekla je predsjednica.

U razgovoru s Tuskom je izrazila zabrinutost zbog novih migracijskih trendova i otvaranja novih ruta u hrvatskom jugoistočnom susjedstvu. Istaknula je kako ne bi bilo pošteno oslanjati se samo na države članice na vanjskim granicama EU-a, nego da u tome trebaju svi solidarno sudjelovati.

Bilo je riječi i o Bosni i Hercegovini. Predsjednica je rekla da je izrazila žaljenje što nije došlo do pomaka u pogledu promjene izbornog zakonodavstva u toj zemlji kako bi se ono uskladilo s presudom ustavnog suda i međunarodnih sudova.

Pozdravila je dogovor između Atene i Skoplja o imenu Makedonije i izrazila nadu da će ta zemlja zajedno s Albanijom uskoro moći započeti pristupne pregovore s EU-om.

Rekla je da treba riješiti sva pitanja sa susjedima, uključujući i sa Srbijom, što je moguće prije i paralelno s procesom europskih integracija. Svako eventualno uplitanje europskih institucija u granični spor sa Slovenijom bilo bi kontraproduktivno jer je to bilateralno pitanje, naglasila je Grabar-Kitarović.

Na pitanje je li s Tuskom razgovarala o nogometu i o mogućem odlasku na Svjetsko prvenstvo u nogometu, predsjednica je rekla da o tome nije bilo riječi, ali kaže da ne treba miješati sport i politiku.

U Europskom parlamentu dio zastupnika je predložio da čelnici država članica ne bi zbog sankcija trebali ići u Rusiju tijekom SP-a.

"Nismo o tome uopće razgovarali. Nogomet je najvažnija sporedna stvar na svijetu, a mi smo razgovarali o primarnim stvarima. Mislim da sport zbližava ljude i da političke i druge podjele ne bi trebalo prelijevati u sport, pogotovo zato jer mislim da hrvatska vrsta očekuje da će je doći u jednom trenutku podržati i to ću učiniti svim srcem, ali ne u prvom krugu jer ne stignem zbog poslovnih obveza", rekla je predsjednica Grabar-Kitarović.

Kazala i kako se nada da će nagodba o Agrokoru uspjeti i da s premijerom još nije razgovarala o svom prijedlogu demografskih mjera, za koje je Plenković rekao da ih još nije stigao pročitati.

"Nismo razgovarali o demografskim mjerama. Dogovorili smo se čuti ovih dana i vidjeti i naravno, ostavit ću mu vremena da to prouči jer to nije ni tako mali dokument, pogotovo zato što se ne odnosi samo na mjere populacijske politike nego i na gospodarske, socijalne i druge mjere, koje čine jedan paket koji treba primjenjivati kao dio nekakve sveobuhvatne strategije, koja će imati svoj akcijski plan", rekla je. (Hina)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok