Dinamov savjetnik i bjegunac od hrvatskog pravosuđa Zdravko Mamić na današnjem ročištu pred Sudom BiH u Sarajevu izjasnio se da je protiv izručenja Hrvatskoj, prenose 24sata.

– Ugrožena su mi prava i ne vjerujem u hrvatsko pravosuđe, rekao je. Mamić je sutkinji dokazao da ima adresu u BiH, u mjestu Zidine pokraj Tomislavgrada. Očekuje se da će ga sud u zakonskom roku, koji iznosi maksimalno 24 sata, pustiti na slobodu. Interpol BiH hrvatskom je Interpolu poslao obavijest da više ne postoje razlozi zbog kojih bi Zdravka Mamića zadržali u pritvoru. Njegov odvjetnik najavio je kako očekuje da će biti pušten na slobodu nakon što se izjasni da ne želi u Hrvatskoj služiti kaznu i da ima državljanstvo BiH. Na ročište je stigao i Zdravkov brat Zoran Mamić koji je nepravomoćno osuđen na četiri godine i 11 mjeseci. Mamić bi pred sucem trebao odgovoriti posjeduje li bosanskohercegovačko državljanstvo te protivi li se izručenju Hrvatskoj. Jučer je, najavio da će se usprotiviti toj mogućnosti.

– Ja ću se na sudu izjasniti, reći tko sam, što sam i gdje sam. I to je to, vraćam se, rekao je Mamić. Njegov odvjetnik Zdravko Rajić rekao je da ne postoje uvjeti za izručenje Hrvatskoj.

– Prema sadašnjoj situaciji, prema dokazima u spisu, nema uvjeta za izručenje s obzirom na činjenicu da je gospodin Mamić državljanin Bosne i Hercegovine. Ja sam uvjeren da će zahtjev biti odbijen – rekao je Rajić.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok