O prvih pola godine poslovanja, pozitivnim rezultatima, novim uslugama, investicijskim projektima i drugim procesima u HT ERONET-u, u intervjuu za Večernji list BiH govori predsjednik Uprave HT ERONET-a Vilim Primorac.

Prošlo je prvih šest mjeseci 2018. godine. Sudeći prema rezultatima, i pored pada prihoda u telekomunikacijskom sektoru, HT ERONET poslovao je pozitivno, a tu su brojne novine, ponude i projekti. Vrlo ambiciozno najavljujete i ulazak u drugu polovinu godine.

Da. Rezultat nakon prvih pola godine je pozitivan, sukladan planu za 2018., što nam daje vjetar u leđa i vodi prema novim iskoracima. Prošla je godina bila u znaku intenzivnog procesa  transformacije i modernizacije naše cjelokupne mreže i usluga, a taj smo proces u ovoj godini podigli na još višu razinu. Naš je cilj, što stalno naglašavamo, podizanje kvalitete korisničkog iskustva kako bi korisnici dobili najbolju vrijednost za svoj novac, a to sigurno nije moguće bez stalnih investicija i inovacija u tehnologiji. Ono što smo najavili u prošloj i prvoj polovici ove godine – cjelovita IT transformacija, proces je koji je u tijeku. Cilj je jasan: implementacija novih naprednih IT i poslovnih sustava koji podržavaju našu usmjerenost prema krajnjim korisnicima kojima želimo osigurati inovativne digitalne pakete usluga, prilagođene potrebama novoga digitalnog doba i željama naših korisnika. 

Na tragu ovoga o čemu govorite, mogu ustvrditi da ste u proteklom razdoblju korisnicima ponudili uistinu vrhunske ponude od kojih najnovija predstavlja spajanje više usluga u jedan paket.

Tako je.  Tom ponudom našim smo korisnicima omogućili spajanje više usluga u jedinstveni 4 XL paket pogodnosti – mobilna + Internet + tv + fiksna. Uz standardne pogodnosti – povezivanjem ugovora za TRIO paket Super tarifu u 4XL paket, naši korisnici ostvaruju i brojne dodatne, kao i mogućnost kupnje uređaja po najpovoljnijoj cijeni.  

Budući da je vrijeme godišnjih odmora, moramo spomenuti roaming internet opcije koje vrijede u više od 20 zemalja. Opcije se lagano aktiviraju, te se, po isteku, automatski deaktiviraju pa su naši korisnici napokon oslobođeni „straha“ od roaminga.  

Krajem prošle godine doradili smo i funkcionalnost prepaid platforme i uveli tarifu !hej Slagalica u kojoj korisnik sam slaže pakete interneta, minuta i SMS-ova prema svojim potrebama. Jedini na tržištu nudimo korisnicima da slože tarifu po svojoj mjeri.  

Tu je i Poslovni mix u kojemu naši poslovni korisnici sami mogu odabrati najbolji uređaj i tarifu za svakog djelatnika. Inače, tarifa Poslovni mix donosi 50% popusta na mjesečnu pretplatu, ali i dupli promet mobilnog interneta.

Stalno najavljujete i početak rada 4 G mreže. Kad je možemo, napokon, očekivati?

Mi smo spremni za 4 G. Svi tehnički i drugi preduvjeti od strane HT Eroneta u potpunosti ispunjeni. Čim dobijemo dozvolu za komercijalni rad, HT Eronet će, u vrlo kratkom razdoblju, svojim korisnicima ponuditi nove usluge temeljene na 4G mreži.

Što konkretno znači 4 G mreža  za korisnika?

Pojašnjenja radi – 4G –  četvrta generacija mobilnih mreža bazirana na  LTE (eng. Long Term Evolution) tehnologiji, omogućava višestruko veće brzine pristupa internetu i kvalitetnije  pružanje širokopojasnih usluga.  HT ERONET je profesionalna i društveno odgovorna tvrtka, te po toj osnovi pratimo i sve svjetske i europske tehnologije i trendove u području elektroničkih komunikacija, nastojeći da se tržište i društvo Bosne i Hercegovine uključi u te procese.  4G mrežom bi korisnicima HT ERONET-a  omogućili dodatnu kvalitetu mobilnih usluga, i značajno doprinijeli razvoju digitalnog društva u Bosni i Hercegovini.

Vrlo je aktualno i pitanje due diligence/dubinske analize poduzeća. Dokle se došlo s tim procesom?

Ono što mogu kazati jest da je dubinsko snimanje poslovanja započelo, trajat će nekoliko mjeseci, Ono što mogu kazati jest da je dubinsko snimanje poslovanja započelo, trajat će nekoliko mjeseci, a naš zadatak kao Uprave jest pripremiti sve tražene dokumente i dostaviti ih, sukladno zahtjevu Vlade, odnosno većinskog vlasnika.  

Nastavlja se  i uspješna suradnja HT ERONET-a s Ericssonom Nikolom Teslom. Prije nekoliko dana potpisan je i novi ugovor. 

U Ericssonu Nikoli Tesli imamo čvrstog i pouzdanog partnera, a realizacija novoga ugovora o proširenju radijske pristupne mreže koji smo potpisali prije nekoliko dana, počinje odmah, što će našim krajnjim korisnicima omogućiti bolje pokrivanje, veći kapacitet kao i veće brzine prijenosa podataka. Ovom suradnjom, dakle, unaprjeđujemo infrastrukturu naše mreže i omogućavamo još kvalitetniju uslugu našim krajnjim korisnicima. Istodobno stvaramo realne infrastrukturne preduvjete za učinkovitu implementaciju najsuvremenijih nadolazećih tehnologija i usluga te za toliko potrebnu digitalnu transformaciju našeg cjelokupnog društva.

Tijekom Sajma u Mostaru, i Ericsson Nikola Tesla i HT ERONET potpisali su i Sporazum o suradnji sa Sveučilištem u Mostaru. Što taj sporazum, konkretno, znači?

Sporazum koji smo potpisali sa Sveučilištem, između ostaloga, podrazumijeva suradnju na istraživačkim i znanstveno-obrazovnim projektima, unaprjeđenje razvoja znanja i vještina studenata kroz stručne posjete HT ERONET-u i stručne prakse studenata, suradnju na osuvremenjivanju  nastavnih programa, a novo usmjerenje Sveučilišta u Mostaru koje podrazumijeva otvaranje prema gospodarstvu, stvara osnove za unaprjeđivanje i poboljšanje znanja i vještina što otvara brojne mogućnosti. Inače, naša suradnja sa Sveučilištem traje već neko vrijeme, a prošle smo godine, na što smo posebno ponosni, na Fakultetu zdravstvenih studija, opremili ICT laboratorij. U planu su i novi zajednički koraci i projekti, na zadovoljstvo obiju strana. Društvo izvrsnosti, društvo STEM znanja  i kompetencija, koje će iznjedriti nove mlade stručnjake, ulaganje u mlade i njihove projekte, naše su opredjeljenje i budućnost. 

Već tri godine HT ERONET je, rekli bismo, kao sponzor Microsoft NetWork konferencije, u samoj eliti IT svijeta. Jeste li zadovoljni nastupom i feedback-om konferencije?

Da. I ove smo godine podržali Microsoft NetWork  konferenciju koja, iz godine u godinu predstavlja nova rješenja, nove mogućnosti, ali i otvora nove poslovne prilike u IT svijetu. NetWork konferencija okupila je preko 1000 sudionika iz business sektora, IT stručnjaka, studenata s tehnoloških fakulteta, programera, kao i eksperata iz obrazovnog sektora. 

HT ERONET u Neumu se predstavio odličnim prezentacijama i ponudom. I ovaj put ću naglasiti da smo iznimno ponosni na mladi tim mostarskih studenata okupljenih u tvrtki Amplius Electronics, a koji su osmislili pametni privjesak – Rubico, a koji se predstavio na Microsoft konferenciji, kao i na Sajmu gospodarstva. HT Eronet prepoznao je i podržao izvrsnu ideju ovoga mladog tima, nastalog u sklopu poslovnog parka Spark.

Vaša društvena odgovornost već je uvelike prepoznata. Podržavate mnoge projekte lokalnih zajednica, projekte iz područja kulture, sporta, ekologije… Je li teško odgovoriti na sve zahtjeve?

Ono što stalno naglašavamo i ponavljamo jest -  društvena odgovornost jedan od naših glavnih ciljeva i mislim da smo na te izazove vrlo dobro odgovorili. HT ERONET i ove je godine podržao velik dio značajnih kulturnih, sportskih, društvenih događanja, ponajprije Hrvata u BiH; njegujemo dobre odnose s lokalnom zajednicom, ulažemo u društvenu zajednicu (dajemo podršku mladima i njihovim projektima, školama, vrtićima, Sveučilištu u Mostaru, udrugama koje se bave hum. radom). Iako živimo u vremenu gdje su zahtjevi i potrebe mnogo veći od mogućnosti, nastojimo dati svoj doprinos gdje i koliko možemo. Dajemo podršku start-up-ovima, imamo dobru suradnju s tehnološkim parkovima.

Budući da je u tijeku Svjetsko nogometno prvenstvo, i  HT ERONET se nedavno, u opću nogometnu euforiju, uključio projektom NOGOMANIA, koji je u Mostaru realiziran u suradnji s Mepas Mallom. 

Da… Nogomania je pobrala odlične ocjene. Htjeli smo na naš način uvesti u Svjetsko nogometno prvenstvo, obradovati ponajprije najmlađe, probuditi natjecateljski duh, a onda ih i nagraditi vrijednim nagradama. Desetci mališana su se natjecali u vještini baratanja nogometnom loptom, a najspretniji od njih zavrijedili su i bogate nagrade – televizor, playstation, mobitel, službene lopte Mundiala… 

Bila je to i prigoda za promociju naše nove 4 XL ponude, koju su, sudeći po prvim reakcijama, naši korisnici dobro prihvatili.

Velik  broj gledatelja očekivao je kako će utakmice Svjetskog nogometnog prvenstva pratiti na HRT-u. Zašto to nije slučaj?

Još jednom ću ponoviti: HT ERONET je, sukladno dobivenom nalogu vlasnika ekskluzivnog prava prikazivanja za područje BiH – a to je, u ovom slučaju – BHRT, obvezan na svojim platformama HOME.TV i HOME.TV TO GO, zatamniti kanal HRT2 za vrijeme prijenosa svih utakmica Svjetskog prvenstva u nogometu – Rusija 2018.  I tu smo, rekao bih, stjerani u kut, budući da smo zaprimili dopise i BHRT-a i HRT-a, a koje smo i komunicirali prema javnosti, u kojima od nas izričito traže poštivanje toga zahtjeva. S istim problemom suočeni su i svi ostali telekom operateri u BiH i HT ERONET nije iznimka.

Dakle, zatamnjenje sadržaja na kanalima HOME.TV-a radi se isključivo na zahtjev nositelja autorskih prava za taj sadržaj (televizijske kuće/organizacije koja posjeduje prava na prikazivanje određenog sadržaja na području Bosne i Hercegovine). Autorska se prava za programske sadržaje pribavljaju isključivo za distribuciju na određenom prostoru. Tako, primjerice, TV kuće koje prava na prijenos pojedine serije/utakmice ili drugoga sadržaja pribave za prostor određene države, iste sadržaje ne smiju emitirati na širem području.

Znamo da ovo objašnjenje ne zadovoljava većinu naših korisnika i mišljenja sam kako na ovom pitanju treba sustavno poraditi; no u pitanju je zakon tržišta, u igri su velike brojke, na drugoj strani – i rigorozne kazne u slučaju nepridržavanja naputka o zatamnjivanju, i jednostavno, u ovim okolnostima, nažalost, nemamo drugoga rješenja, premda smo svjesni svih negativnih konotacija koje ono sa sobom nosi. Nama, a mislim i našim korisnicima, ipak je najvažnije da osiguramo sadržaj, a to je, u ovom slučaju Svjetsko prvenstvo.

Budući da nas još nekoliko dana trese nogometna euforija, za kraj –Vaša prognoza – tko će igrati u finalu Mundijala? 

Ulaskom u polufinale, Hrvatska već je napravila iznimno velik rezultat. Međutim, uostalom kao i svi navijači hrvatske reprezentacije, iskreno se nadam da ćemo biti svjetski prvaci. Vatreni, sretno!

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok