Samohrana majka petogodišnjeg dječaka Afana koji je dijete s poteškoćama u razvoju odlučila je, ako treba, prodati i svoj bubreg samo da bi pomogla sinu jedincu, piše Al Jazeera.

Edina Zahirović majka je djeteta kojem je tijekom rođenja nastupilo krvarenje mozga, potom moždani udar, a vrlo brzo su dijagnosticirani hidrocefalus, cerebralna paraliza, sindrom respiratornog slučaja i epilepsija.

Edinu i njenog sina je otac djeteta vrlo brzo ostavio te se ne brine o njima, navodi majka.

"Ostavio nas je prije tri godine i nikada mu nije poslao niti marke niti učinio bilo što za njega. Čak i kada je dijete jako bolesno ili ima stalne napade i molim da ode do ljekarne uzeti lijekove za dijete jer ja ne mogu izaći, ni tada, ništa. Odgovor je uvijek ne! Ne mogu više živjeti ovako, ne mogu gledati mog Afana vezanog za krevet, moram mu pomoći. Moram ga podići na noge, a to mogu samo vježbama i radom. Jedan fizikalni tretman privatno kod nas iznosi oko 30 KM, a Afanu treba svaki dan. To što dobije jednom godišnje banju ili neke tretmane na klinici jednostavno nije dovoljno. S Afanom se mora intenzivno raditi da bih ga uspjela postaviti na noge", priča Edina.

Ispričala je i kako se snalaze, s obzirom na to da je dječak nepokretan.

"Snalazim se kako znam i umijem. Budem kod rođaka u Sarajevu kad Afan ima tretmane, guram tako dok mogu. Kad nam nestane da jedemo i nemamo ništa odem majci u Visoko. Ona mi jedino pomaže. Počupala je cvijeće iz bašte da posadi povrće da imamo za jesti", govori Edina.

BiH za obitelji s djecom koja imaju poteškoće u razvoju ne osigurava gotovo ništa pa se roditelji moraju sami snalaziti kako znaju i umiju, piše Al Jazeera. Problem je što na tržištu nema logopeda, ali zato ih ima privatno pa naplaćuju i do 80 KM za 45 minuta te nema prostora za zapošljavanje novog broja fizioterapeuta, ali ima ih koji rade privatno i za jedan tretman naplaćuju 30 KM. Tehnika zvana neuro-feedback iznosi 25 KM po tretmanu, ali nje također nema u domovima zdravlja.

Afanu trebaju intenzivni tretmani koje si Edina ne može priuštiti.

''Ne treba meni novac, što će mi novac kada gledam svoje dijete kako se muči, trebaju mi intenzivni tretmani za dijete. Ako nema drugog načina, prodajem bubreg. Ja mogu živjeti bez jednog bubrega, Afan ne može čitav život biti u krevetu. Ne mogu više ni mučiti ljude oko sebe. Mama mi je umirovljenica, ali kupila je kolica za Afana na kredit. Možete zamisliti kako je njoj od 300 KM otplaćivati kredit za kolica'', priča očajna majka djeteta.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok