Popularni mit koji tvrdi kako će polovina ukupnih brakova završiti rastavom nije točan, ali nije ni daleko od istine i pitanje je vremena kada će postati stvarnost, piše Večernji list BiH.

Broj rastava u BiH povećava se tijekom proteklih godina, a prema statističkim podacima, od 2006. bilježi se drastičan rast.

Više rastava u RS-u

U prošloj godini rastao se 1961 par, a trend rastava nastavio se i u prvih pet mjeseci ove godine. Prema novijim istraživanjima, svaki šesti sklopljeni brak u Republici Srpskoj završio je rastavom, a prosječno trajanje braka prije rastave bilo je 13,5 godina. Na razini BiH situacija je malo drugačija. - Tijekom 2017. godine u BiH je sklopljeno 19.617 brakova, što je u odnosu na 2016. godinu povećanje za 2%, dok je razvrgnut 1961 brak, što predstavlja povećanje od 9,13% u odnosu na 2016. - podaci su Agencije za statistiku BiH. Točnije, svake godine u BiH odluči se rastati gotovo 2000 parova. Prema podacima Agencije za statistiku BiH, najviše sklopljenih brakova zabilježeno je 2007. godine (23.494), a najmanje u 2013. (17.623).

Rastavu je u prošlosti bilo puno teže ostvariti jer je jedna stranka morala dokazati krivnju druge, razlozi su uglavnom bili preljub, kriminalna aktivnost, okrutnost ili napuštanje. Danas je dovoljno reći kako brak jednostavno ne funkcionira i rastava postaje neugodna stvarnost. Najveći broj parova rastane se nakon pete godine braka, više od tisuću, no sve je više i parova čiji brakovi traju samo godinu dana, oko 300. Prosječno trajanje braka kod parova koji se rastaju je 11,3 godine u FBiH, a u RS-u 13,5 godina. Svašta može biti razlog za rastavu, od toga koliko se potrošilo na svadbu do nevjere i svega između. Nema baš egzaktne metode kojom bi se moglo izračunati kada će se neki par rastati. To nije dob supružnika jer postoje parovi koji se rastanu s 80, kao i oni koji su se razišli s 20 godina.

Znanstvenici utvrdili

Zato su se znanstvenici uhvatili godina trajanja i izračunali kolika je vjerojatnost da brak pukne u točno određenoj godini braka. Došli su do podataka da je prva godina braka često vrlo burna i zapravo je idealno vrijeme da se sve prekine već na početku i nastavi dalje. Za mnoge je saznanje da sve ne ide kako su zamislili kao hladan tuš, mnogi su šokirani novim karakteristikama koje kod svoje supruge/supruga ranije nisu prepoznavali, mnogi su ušli u brak s prevelikim očekivanjima... Nekima su te prve prepreke nepremostive, pa zaključe da je lakše odmah odustati. Neke studije ističu da se brakovi koji završe rastavom najčešće raspadnu baš u prve dvije godine. Amerikanci su na studiji od 11 tisuća rastava utvrdili da su to i godine kad će muškarac najlakše biti nevjeran.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok