Nakon što je Booking.com u veljači ove godine obavijestio sve oglašivače u FBiH kako će morati registrirati svoje poslovanje kako bi se nastavili oglašavati, očekivalo se kako će mnogi krenuti u proces registracije.

Ipak, prema podacima županijskih poreznih uprava, u razdoblju od 1. veljače do 31. srpnja ove godine nije došlo do značajnog povećanja broja podnesenih obrazaca PIP-1034 u odnosu na prošlu godinu. - Poreznoj upravi FBiH smanjene su mogućnosti inspekcijskoga nadzora prijave i plaćanja ove vrste poreza i na taj način utjecaj na učinkovitiju naplatu te vrste javnih prihoda. U slučajevima kad službenici PU FBiH po osnovi svojih saznanja ili anonimnih prijava odlaze na adrese radi provjera jesu li stanovi izdani pod zakup, događa se da građani ne dopuštaju kontrolu zbog povrede prava na privatnost, odnosno traže sudski nalog, bez kojeg inspektor ne može izvršiti kontrolu stambenog prostora jer inspekcijski nadzor privatnih kuća, stanova, soba podrazumijeva ulazak u privatni prostor i narušavanje privatnosti. Porezna uprava poduzima sve zakonom propisane radnje u cilju evidentiranja pravnih i fizičkih osoba građana koji izdaju pod zakup kuće, stanove ili sobe i naplate javnih prihoda - rečeno nam je iz Službe za odnose s javnošću Porezne uprave FBiH. Odsjek za obavještavanje i istrage Porezne uprave FBiH u okviru svoje nadležnosti provodi istražne obavijesne radnje pomoću kojih dolazi do saznanja o kućama ili stanovima koje porezni obveznici građani izdaju u zakup. Veliku pomoć imaju i od građana, posebice tijekom posljednjih godina. S obzirom na to da prikupljeni prihodi po toj osnovi pripadaju proračunu općina u cilju veće naplate ove vrste prihoda, Porezna uprava je kontaktirala predstavnike općina radi dostavljanja informacija o zakupodavcima sa svojih područja, ali ističu da do sada nisu pokazali zanimanje za suradnju koja bi dovela do povećanja općinskih proračuna. Značajno bolja situacija je kod iznajmljivanja poslovnih prostora gospodarskim društvima i poduzetnicima s obzirom na to da se mjesto obavljanja djelatnosti (sjedište ili poslovna jedinica) mora na odgovarajući način dokumentirati radi registracije kod Porezne uprave FBiH. Piše Večernji list BiH.

- Porezna uprava nema podatke o broju stanova koji se nelegalno daju pod zakup, pa prema tome, nema podatke ni procjenu o eventualnoj visini evazije poreza po toj osnovi. Pravne i fizičke osobe koje izdaju imovinu pod zakup podnose prijave i izvršavaju svoje obveze u skladu sa zakonom. Međutim, na osnovi prijava, odnosno obrazaca na kojim se prijavljuje davanje imovine pod zakup, Porezna uprava ne može utvrditi način iznajmljivanja, tako da ne raspolaže ni podacima koliko je prijava koje su podnesene nakon 1. veljače 2018. godine podneseno zbog potrebe za oglašavanjem na internetskoj stranici Booking.com - kazali su.

Županije pojedinačno zakonima utvrđuju visinu poreza na imovinu koji plaćaju vlasnici poslovnih prostorija, stambenih zgrada i stanova koje daju pod zakup. Također, građani koji iznajmljuju poslovne prostorije, stambene zgrade ili stanove dužni su obračunati i uplatiti porez na dohodak od 10 posto. Iz Porezne uprave FBiH podsjetili su kako je nepodnošenje poreznih prijava kažnjivo prema Zakonu u poreznoj upravi FBiH, pa su tako kazne za fizičke osobe od 300 do 3000 KM.

Porezne uprave susjednih zemlja pokrenule su također veliku akciju naplaćivanja poreza i kažnjavanja građana koji iznajmljuju svoje smještajne kapacitete, a nisu prijavili djelatnost.

Glavne podatke dobivaju preko servisa Booking.com i Airbnb.

Porezna uprava Republike Hrvatske objavila je nedavno podatke kako je više od polovine iznajmljivača u toj zemlji utajilo dio prihoda te da više od polovine onih koji se oglašavaju preko tih internetskih oglašivača nije dostavilo informacije o svom poreznom broju.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok