U bh. ljekarnama više se ne može kupiti sirup “Dalsy” koji se koristi za snižavanje temperature kod djece.

Iz ljekarni u Federaciji BiH i Republici Srpskoj kazali su za Avaz da ovog lijeka u prodaji nemaju već više od mjesec dana te da daju zamjenske sirupe, ali mnogi roditelji zbog toga negoduju, tražeći upravo ovaj. - Već dulje vrijeme kod nas nema sirupa “Dalsy” - kazali su iz ljekarne “Betty” iz Banje Luke, objašnjavajući da ovog lijeka nema u nabavi. Ista je situacija i u ljekarnama u Sarajevskoj županiji, a iz Apoteka Sarajevo kazali su da su ih iz predstavništva Mylan, koji je nositelj odobrenja za prometovanje sirupa “Dalsy” u BiH, informirali da su još 17. srpnja Agenciju za lijekove i medicinska sredstva BiH obavijestili o nestašici ovog sirupa.

- Lijeka neće biti na bh. tržištu sigurno do kraja ove godine. Točne razloge nestašice ni mi ne znamo - kazala je za Avaz Alma Melić, viša stručna suradnica u Apotekama Sarajevo. Potvrdili su kako je u poslovnicama Apoteka Sarajevo već dostupan lijek istoga sastava i oblika kao “Dalsy”, samo drugog proizvođača.

- Riječ je o sirupu “Ibuprofen HF” proizvođača “Hemofarm” Banja Luka - objasnila je Melić. Roditelji koji su djeci davali ovaj sirup zabrinuti su i kažu kako ne znaju koja je zamjena najbolja. U većini slučajeva nude im neofen. Iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine navode kako nemaju informacije o nestašici ovoga sirupa za snižavanje temperature na tržištu. Kažu, također, kako lijek sigurno nije povučen te da je, prema njihovoj evidenciji, u prodaji registriran do 2020. godine.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok