Policija Republike Srpske podnijela je kaznenu prijavu protiv bivšeg predsjednika vlade i ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Harisa Silajdžića tvrdeći kako je on odgovoran za uspostavu zatočeničkih logora u kojima su tijekom rata u BiH zlostavljane i ubijena osobe srpske nacionalnosti.

Kaznena prijava na adresu Tužiteljstva BiH proslijeđena je u četvrtak iz policijske uprave u Trebinju u istočnoj Hercegovini i u njoj su navedeni inicijali H.S. no režimski mediji u RS-u tvrde kako je riječ upravo o Silajdžiću, jednom od najistaknutijih bošnjačkih dužnosnika i najbližem suradniku Alije Izetbegovića do 1996. godine.

'Prijavljeni se sumnjiči da je kao visoki dužnosnik Republike BiH kršio pravila međunarodnog humanitarnog prava, prvenstveno odredbe Ženevskih konvencija za vrijeme oružanog sukoba na području općine Konjic od 1992. do 1995. godine', stoji i priopćenju trebinjske policije. 

Kaznena prijava temelji se na pretpostavci kako je Silajdžić kao visoki dužnosnik tijekom rata 'morao znati' za uspostavu zatočeničkih logora te kako je osobno ili posredstvom drugih osoba poticao, donosio odluke i potpisivao rješenja o postavljenima u logorima.

U izvacima iz konfuzne kaznene prijave koju su prenijeli mediji, Silajdžića se tereti kako je kao ministar vanjskih poslova od početka 1992. godine do studenog 1993. te potom do kraja 1995. godine kao predsjednik vlade Republike BiH i 'jedan od utemeljitelja Patriotske lige u Konjicu', donosio odluke o osnivanju sabirnih centara (logora) na području Konjica, Čelebića i Bradine gdje su bila zatočene stotine civila srpske nacionalnosti a ubijeno je njih 32.

Silajdžić se iz aktivne politike povukao 2010. godine nakon isteka mandata u Predsjedništvu BiH. Iako je i dalje utjecajan u Stranci za BiH, koju je i utemeljio nakon razlaza s Izetbegovićem 1996. godine, rijetko se pojavljuje u javnosti i živi na relaciji BiH-Turska. (Hina)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok