Prema službenim i konačnim rezultatima Agencije za statistiku BiH vezanim uz popis stanovništva, kućanstava i stanova iz 2013. u oblasti koja se odnosi na stanove i uvjete stanovanja, građani u BiH najviše koriste drvo kao energent za zagrijavanje stanova. Prema popisu iz 2013., oko 1,1 milijun stanova u BiH grije se na drva.

Slijedi upotreba ugljena te električne energije, piše Večernji list BiH.

Potražnja za drvima

Od ukupnog broja stanova, koji, kako pokazuju podaci Agencije za statistiku, u BiH iznosi 1,133.492, čak u 697.782 zagrijavaju se samo pojedinačne prostorije. Dakako, u proteklom razdoblju broj onih koji se griju na drva u stalnom je porastu. Građani koji će se tijekom zimskih dana grijati na drva, ugljen ili pelet već uvelike nabavljaju ogrjev. Iz tvrtki koje se bave prodajom ogrjeva ističu kako je potražnja povećana u odnosu na proteklo razdoblje jer svi žele spremno dočekati hladnije dane.

Neki podaci otkrivaju kako sve veći broj građana, zbog slabe platežne moći i lošeg standarda, prelazi na loženje čvrstih goriva jer im je plaćanje centralnog grijanja i plina preskupo. Zaposleni u stovarištima za prodaju drva kažu kako im se ove godine jednako traže i kubici cjepanica spremnih za loženje, kao i vreće drva za prijelazno razdoblje. Najveća je potražnja za bukvom, ali kupci se zadovoljavaju i hrastom.

Traži se i pelet, koji je skuplje, ali čišće i učinkovitije energetsko sredstvo. Međutim, ni ugljen, kao ni drva, nije više tako jeftina prerađevina za loženje. Tako iz tvrtke Drvosječa ističu kako je trenutačna cijena ogrjeva veća u odnosu na prošlogodišnje jer je teže doći do drva. Poskupljenje je nastupilo jer vozači tog poduzeća moraju drvo voziti u udaljene krajeve, zbog čega je cijena nešto veća nego prošle godine. U toj tvrtki cijena prostornog metra iscijepanih bukovih drva košta 108 KM, dok su bukova drva u panjevima 104 KM.

Umirovljenicima na rate

Trenutačno je akcija na ugljen i pelet pa se ta goriva mogu nabaviti po nižoj cijeni. Tona mrkoga ugljena, koji je koštao 196, sada je 176 KM, a drveni je bio 165, a sada je 148 KM. Tona peleta prve klase sada se može kupiti po cijeni od 384 KM, a bila je 480 KM. Umirovljenici mogu kupiti drva i ugljen na rate, a rok isporuke je 15 dana. U tvrtki Oganj - transport cijene drva i ugljena nisu se mijenjale u odnosu na prošlu godinu, tako prostorni metar iscijepanih bukovih drva stoji 95, ugljen Kreka je 175, a Banovići 195, dok je drveni 145 KM. Zbog visokih cijena drva brojni građani nerijetko se odlučuju i na kupnju kod ilegalnih trgovaca, kod kojih su cijene nešto niže. Tako se preko oglasa i interneta drva mogu naći po cijeni od 70 pa do 90 KM.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok