Narodnoj poslovici kako je “bolji kruh u hladu nego dva na suncu” posljednjih dana svjedoče vlasnici voćnjaka i plantaža povrća u BiH.

Iako BiH, prema službenim statistikama, ima pola milijuna nezaposlenih, voćari i povrtlari strahuju kako neće navrijeme završiti sezonske poslove jer, kako tvrde, nitko ne želi u berbu voća i povrća, za što dnevnica iznosi od 35 do 40 KM plus hrana, prijevoz i kava. Dok su se ranije rame uz rame s poljoprivrednicima u berbama nalazili čak i inženjeri te magistri, sad taj posao ne želi nitko, pa čak ni oni bez obrazovanja.

- Radnici su nam najveći problem. Ja sam ostao s dva radnika i svi smo u godinama pa se tako žalimo jedni drugima, a mlade radne snage nema, ni govora” - kazao je za Nezavisne Mile Popović, cvjećar i poljoprivrednik iz lijevčanskih Gornjih Karajzovaca. Ističe da nije u pitanju visina dnevnice jer mnogi jednostavno ne žele raditi, a često se žale kako nema posla. - Kad uzmeš u obzir tu dnevnicu od 35 KM, dva obroka, dva puta se popije kava, odvoziš ih, dovoziš, nije to onda samo 35 KM, ali ne žele raditi i gotovo - kaže Popović.

Poljoprivrednici tvrde kako je najveći problem naći sezonce za vađenje krumpira i rezanje kupusa. Ni voćarima ne ide najbolje s radnicima, a Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruge voćara RS-a, kaže kako je teško naći radnike jer obično dođu na jedan dan, a sutra ih nema, “vruće im je i teško”. - Imat ćemo problem za berbu voća, vozimo radnike tridesetak kilometara, neki su na spavanju i oni su nam najsigurniji, ali radnika uvijek nedostaje - kaže Dojčinović.

Vrlo malo je mladih, a najviše su srednje dobi i umirovljenici te svi koji imaju veće zasade voća, kako kaže, neće ih u optimalnom roku završiti zbog nedostatka radnika. Problem ih je, kako kaže, naučiti kako klasirati voće, a čim nauče, odu i tako ponovo. S druge strane, mladi bez posla kažu kako su ponuđene dnevnice niske, da su to poslovi koji se rade cijeli dan, što znači da su satnice mizerne.

- Brao bih voće na plantažama kada bih morao, ali za dnevnicu koja nije niža od 50 KM. Treba izdržati na suncu čitav dan. To stvarno nije lako - kaže Dejan. S njim se slaže i studentica Ivana. - Ne bježim od rada i upravo sam se vratila sa sezone u Hrvatskoj, ali ići negdje brati voće ili povrće mi se ne isplati. U Hrvatskoj sam zaradila puno više i imat ću džeparac do sljedećeg ljeta - kazala nam je Ivana.(Večernji list)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok