Migranti u BiH predstavljaju sve veći sigurnosni problem. Potvrđuje to i najnovija policijska akcija provedena u Sarajevu.

Dvojica migranata s državljanstvom Alžira i Sirije uhićena su u Sarajevu tijekom policijske racije u kojoj je otkriveno da su posjedovali i skrivali veću količinu oružja, potvrđeno je jučer iz Ministarstva unutarnjih poslova Sarajevske županije. Piše Večernji list BiH.

U policijskom priopćenju stoji kako su migranti čiji puni identitet nije objavljen privedeni u nedjelju navečer. Oni su pokušali pobjeći policajcima koji su ih došli legitimirati. Iz policije su potvrdili kako je pretragom stana koji su migranti koristili, kao i okolnog prostora, pronađeno oružje. Riječ je o jednoj puški, četiri pištolja, prigušivačima te stotinu metaka različitih promjera. Lokalni su mediji izvijestili kako je nešto od tog oružja pronađeno zakopano u zemlji. Migranti inicijala A. M., koji dolazi iz Sirije, te D. A., iz Alžira, bili su jučer na ispitivanju, a u istragu je uključena i Služba za poslove sa strancima koja djeluje pri Ministarstvu sigurnosti Bosne i Hercegovine. Podsjetimo na činjenicu kako je ravnatelj Granične policije BiH Zoran Galić nedavno stanje s migrantima nazvao katastrofalnim jer 99 posto njih nema nikakve dokumente. - Služba za poslove sa strancima se često služi neprovjerenim osobnim tvrdnjama onih koji dolaze, ali pojavio se i problem biznisa krijumčara ljudi koji iskorištavaju nesreće tih osoba - kazao je Galić. Inače, od početka godine u BiH registrirano je 14.969 migranata, od kojih je 13.958 izrazilo namjeru za traženje azila. Trenutačno ih je u BiH oko tisuću i pol. Sve to priopćio je jučer ministar sigurnosti Dragan Mektić na konferenciji za novinare u Banjoj Luci. Mektić uvjerava i da se broj izbjeglica koji preko BiH idu prema zapadu - smanjuje.

- Sad se očekuje pad ulaska tih migranata i već se smanjuje njihov broj. Mi ćemo nastojati što bolje štititi granicu u tom istočnom dijelu, da što manji broj uđe, da ih što više odvratimo i spriječimo njihov ulazak jer će vjerojatno u jednom trenutku to stati i onda da imamo što je moguće manji broj njih koji će se ovdje zadržati - istaknuo je Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH. U nekoliko navrata informacije Ministarstva sigurnosti o broju migranata u BiH demantirali su iz Unsko-sanske županije, gdje, mjesecima, upozoravaju kako je samo u tom dijelu BiH, prema procjenama tamošnjeg MUP-a, oko dvije tisuće izbjeglica. Protekli tjedan zabilježilo je dolazak njih oko 100 dnevno, a jedne noći stigla je skupina od 300 ilegalnih migranata. Dušanka Majkić, članica Zajedničkog povjerenstva za sigurnost Parlamenta BiH, poručuje da nije prvi put da Ministarstvo sigurnosti ima loše procjene. - Za Republiku Srpsku je važnija informacija koja dolazi od MUP-a RS-a da je od početka 2018. samo na teritoriju RS-a otkriveno i privedeno više od 2500 migranata koji potječu iz 22 zemlje. Dakle, evidentno je da migranti ne biraju način prelaska, a da je BiH kao zemlja pokazala kako je nespremna tome se suprotstaviti - istaknula je Dušanka Majkić. Da ne ide baš sve po planu Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine, pokazuje i trenutačna situacija u hadžićkoj vojarni Ušivak koja je određena za prijam migranata prije nekoliko mjeseci, ali taj prostor i dalje stoji prazan. Mektić je to na navedenoj konferenciji objasnio tehničkim problemima. I bivše dvorane kladuškoga Agrokomerca su prazne iako je i to dogovoreno mjesto za smještaj. Ministar sigurnosti kaže da tamo postoji problem s priključkom vode i za to je optužio lokalne vlasti.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok