Vlastima u BiH poslan je strateški dokument “Što poslodavci očekuju od vlasti” u Federaciji BiH.

Večernji list je poslao upit Udruzi poslodavaca Federacije BiH, autorima dokumenta, vezano uz njihova očekivanja.

Gotovi materijali

- Udruga je ove izborne godine promijenila svoju ulogu i djelovanje te ponudila vlasti i političkim strankama koje sudjeluju na izborima gotove materijale, odnosno 19 prijedloga zakona. Radi se o izmjenama i dopunama postojećih zakona, kao i o prijedlozima novih. Predstavnicima političkih stranaka dostavljeni su zahtjevi koji se odnose na izmjene Zakona o PDV-u, rasterećenje gospodarstva na svim razinama, poboljšanje poslovne klime, prijedlozi šest akata koji će socijalnim partnerima (poslodavci i sindikat) omogućiti da sudjeluju u izradi i donošenju svih zakona i podzakonskih akata koji su od interesa za njih te zahtjev za unaprjeđenje rada ekonomsko-socijalnih vijeća na svim razinama.

Poslodavci očekuju da političke stranke koje sudjeluju na izborima prepoznaju značaj ovog dokumenta i mjera koje je Udruga predložila. Rješenja u ovim zakonima, ako se usvoje, zaista bi dovela do rasterećenja gospodarstva i poboljšanja poslovne klime te očekujemo od vlasti da bez oklijevanja krenu u provedbu reformi koje će omogućiti snažniji i dugoročniji gospodarski rast - kažu za Večernji list u uvodu razgovora.

Sudjelovanje stručnjaka

Na dokumentu je rađeno dulje od godinu dana, a u javnim raspravama sudjelovalo je više od 20 tisuća poslodavaca iz svih županija, socijalni partneri, predstavnici sindikata, komora i drugih nevladinih organizacija, a koji su podržali inicijative UP FBiH. - Prilikom izrade dokumenta, angažirali smo i više od 15 vanjskih suradnika i stručnjaka iz oblasti prava i ekonomije i uglednih profesora s vodećih sveučilišta u BiH - ističu. Pitamo ih koliko je teško biti gospodarstvenik u Federaciji. - S obzirom na brojne parafisklane namete, čije smanjenje tražimo ovim dokumentom, i jako visoke doprinose, možemo slobodno reći kako je gospodarstvenicima u FBiH jako teško funkcionirati. Poslodavci su predložili smanjenje određenih nameta i doprinosa kako bi moglo doći do povećanja plaća radnicima. Smanjenje neporeznih davanja je imperativ kako bi se stvorili povoljniji uvjeti za poslovanje bh. gospodarstvenika, a samim time i za izgradnju povoljnije poslovne klime. Smanjenjem bi se omogućio ekonomski rast i konkurentnost domaćih gospodarstvenika. Visoka, apsurdna i brojna davanja državi svakako utječu i na privlačenje investicija, sivu ekonomiju, rast plaća i opću razinu zaposlenosti - tvrde. Ističu i kako je sama činjenica da su njihove prijedloge podržali sindikati pokazatelj da strateški dokument ne ide na štetu radnika. - Kako je već navedeno, usvajanje našeg prijedloga Zakona o doprinosima i Zakona o porezu na dohodak stvorilo bi mogućnost povećanja primanja radnika - kažu u Udruzi poslodavaca. Komentirali su i kronični problem iseljavanja iz zemlje. - Jedan od gorućih problema s kojim se u posljednje vrijeme BiH suočava svakako jest problem iseljavanja, odnosno odlazak radne snage. Međutim, poslodavci ovo sami ne mogu riješiti, ovdje je potrebno sustavno rješenje jer mnogi koji odlaze imaju čak i dobro plaćene poslove, ali odlaze zbog socijalne i političke nesigurnosti. Stvarajući nestabilnu situaciju u državi, političari pridonose odlasku radne snage, umjesto rada na poboljšanju poslovne klime. Stoga je potrebno sustavno pristupiti rješavanju ovog problema - kažu. Za kraj ističu kako neće prestati raditi na poboljšanju poslovne klime. - U tome nam je svakako potrebna podrška vlasti. Samo zajedničkim aktivnostima i međusobnim uvažavanjem možemo ostvariti ciljeve i raditi na poboljšanju poslovne klime - poručili su.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok