Izlaznost biračkog tijela mogla bi presudno utjecati na ishod predstojećih izbora, pogotovo kada su u pitanju Hrvati i njihovo legitimno predstavljanje na svim razinama vlasti u iduće četiri godine, piše Večernji list BiH.

Mješovite županije

Situacija je realno takva da zbog nepravednih i, po mnogočemu, neustavnih izbornih pravila bosanskohercegovačkim Hrvatima se, čak i u slučaju stopostotnog izlaska na izbore, može dogoditi da njihova izborna volja bude pogažena. Čak i kada bi svaki Hrvat u BiH s pravom glasa iskoristio svoje biračko pravo i glasovao za istu političku opciju ili predsjedničkog kandidata, opet bi brojniji narodi, u Federaciji Bošnjaci, a u Republici Srpskoj Srbi, mogli isključiti Hrvate iz vlasti. U slučaju izbora članova Predsjedništva BiH iz Federacije, trostruko brojnije bošnjačko biračko tijelo može lako, uz pomoć izbornog inženjeringa i kontroliranog prelijevanja glasova, izabrati i bošnjačkog i hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

Ako bi se, a što neki zagovaraju, primjenjivao dosadašnji neustavni način popune Doma naroda Parlamenta FBiH, bošnjačke stranke su također u poziciji izabrati trećinu hrvatskih izaslanika, što je broj koji im otvara uspostavu izvršne vlasti bez legitimnih hrvatskih predstavnika. Kandidacijske liste bošnjačkih stranaka za županijske parlamente iz kojih se biraju izaslanici u Dom naroda pokazuju da će pokušati iskoristiti tu mogućnost ako im se ona ukaže. A da se otvoreno igra na tu kartu, pokazuju i izjave pojedinih bošnjačkih političara. Ne kriju da je cilj kontrola nad Klubom Srba i “osvajanje” najmanje trećine mjesta u Klubu Hrvata.

Osim apeliranja na bošnjačko biračko tijelo da im ne nameću predstavnike u vlasti i političke i pravne borbe za poštivanje odluka Ustavnog suda BiH, Hrvatima jedino ostaje da se za svoj udjel u vlasti i ulogu u upravljanju državom bore masovnim izlaskom na birališta 7. listopada. Važno je to i u nacionalno mješovitim županijama, gdje su se Hrvati teško izborili za ravnopravnost i gdje je svako mjesto u parlamentu od golemog značaja. Zbog svoje malobrojnosti i trenutačne pozicije u BiH, Hrvati su u situaciji da su ovi izbori za njih biti ili ne biti. Ako se status Hrvata kao naroda u budućnosti ne promijeni, posebno kada je izbor legitimnih nacionalnih predstavnika u pitanju, i svi idući opći izbori bit će jednako važni kao ovi, ako ne i važniji. Masovni izlazak ne jamči, ali povećava šanse Hrvata da ostanu politički faktor u BiH.

Važnost izbora

Ohrabruje podatak da je broj registriranih birača izvan BiH koji će glasovati poštom ili u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH u svijetu znatno veći nego ranijih godina. Da je među njima mnogo Hrvata, jasno je i zbog činjenice da je najviše zahtjeva za registraciju stiglo iz Hrvatske.

Mnogi Hrvati koji su trenutačno izvan domovine svjesni su značaja ovih izbora za budućnost naroda u BiH. Naime, dostupne informacije govore kako će veći broj naših građana u inozemstvu u vrijeme izbora doći u BiH i osobno glasovati u općinama gdje su formalno prijavljeni, odnosno gdje imaju osobne iskaznice. Takvih bi moglo biti puno jer su mnogi prilagodili godišnji odmor i dolazak u domovinu terminu izbora.

Bez obzira na zasićenost izbornim procesima, nezadovoljstvo i razočaranje zbog neispunjenih obećanja, Hrvati u BiH moraju biti svjesni da je apstinencija ovaj put ravna političkom samoubojstvu. Ako sad izgube, Hrvati bi trajno mogli prestati biti politički subjekt u BiH.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok