Tjedan dana čekalo se očitovanje odlazećeg hrvatskog člana bh. Predsjedništva i čelnika HDZ-a BiH te stranaka okupljenih oko HNS-a Dragana Čovića o rezultatima izbora, ali i sljedećim potezima nakon što su bošnjačke stranke preglasale Hrvate za poziciju u državnom vrhu.

Čović se prošloga vikenda susreo s državnim vrhom u Zagrebu koji je uputio jasnu poruku.

Piše: Zoran Krešić | Večernji list BiH

Osim fotografije i deklarativne potpore, imaju li Hrvati u BiH razloga konačno očekivati nešto konkretnija stajališta i poteze Zagreba?

- Imali smo niz ozbiljnih sastanaka i čini mi se da se politika u Zagrebu vidno mijenja u posljednjih godinu i pol dana prema BiH i ovdašnjim Hrvatima. Poruka koju smo poslali i preko medija da se želi do kraja zaštititi pozicija hrvatskog naroda kao jednakopravnog u svakom dijelu BiH dovoljno govori za sebe. No, mnogo više od toga govori nekoliko sati razgovora o tome kako osnažiti gospodarsku suradnju, povezati infrastrukturne projekte... Sve to dobiva jednu novu dimenziju. Uz to, hrvatska Vlada obvezala se dodatno poduprijeti obrazovne, zdravstvene, znanstvene i kulturne projekte. S te strane veseli me da smo i nakon ovih razgovora napravili jedan značajan iskorak. Institucije RH imaju i svoje probleme i prioritete, ali čini mi se da problemi Hrvata u BiH postaju strateško pitanje i vlasti u RH.

U izbornoj noći najavili ste odgovor bošnjačkoj strani na preglasavanje Hrvata u izboru člana bh. Predsjedništva. Kakvi će biti?

- U izbornoj kampanji uputili smo 30-ak različitih poruka zajedništva. Išle su dominantno prema hrvatskom narodu te je moja poruka i danas tim ljudima - jedno veliko hvala svima koji su do kraja prepoznali potrebu zajedništva. U svakome mjestu gdje smo bili u predizbornoj kampanji jasno smo rekli da to zajedništvo nije samo vezano uz Hrvate, nego za Bošnjake i Srbe - kao naše partnere i međunarodnu zajednicu. Posebna poruka, koju sam poslao u izbornoj noći, jest i da značajan broj Bošnjaka nije poslušao naš glas i da su organizirali kako izabrati dva člana bh. Predsjedništva. Ako smo u ovoj kampanji uspjeli ostvariti zajedništvo Hrvata, svojim ključnim zadatkom smatram napraviti zajedništvo s drugima dvama narodima.

Ali zar nije bošnjačka politika poslala jasnu Hrvatima poruku pa ste na svoju ispruženu ruku kao odgovor dobili šamar?

- To nisu Bošnjaci. Radi se o jednome dijelu radikalnih političkih stranaka u Sarajevu koje vide BiH kao unitarnu i jednonacionalnu koja, opet ću ponoviti, nikada neće biti takva. Ja iskreno zagovaram partnerstvo i prijateljski odnos s našim bošnjačkim prijateljima. Nikada se neću umoriti od te priče jer BiH jedino tako može normalno funkcionirati. Predstojećih dana, možda će vam zvučati čudno, neću se puno brinuti o vlasti. Naravno, sačekat ćemo rezultate izbora, a do tada dogovoriti prijatelje s kojima možemo promijeniti Izborni zakon kako se više nikada ne bi dogodilo da uđemo u izbornu kampanju, bilo da se radi o Mostaru, Domu naroda ili Predsjedništvu BiH, a da se nisu provele osnove legitimnog zastupanja. Ustavni sud je utvrdio kako su konstitutivni narodi natkrovljujuće načelo Ustava i to nitko ne može ignorirati.

Gospodine Čoviću, pa to ste govorili i prije četiri godine. Hrvati su vrlo jasno rekli što misle na izborima, ali i na masovnom prosvjedu u Mostaru koji su pokrenuli studenti prije nekoliko dana. Jasno je da iskonski osjećaju ovu nepravdu i imaju velika očekivanja. Što su jamstva da će se stvari promijeniti?

- Najprije, prosvjed nije organizirao HDZ, što je za nas još važnija poruka, nego hrvatska mladost. Nikada taj glas neću iznevjeriti. Ne postoji cijena ili ponuda koju netko može staviti ispred mene. Nikakva vlast moju stranku i mene ne zanima, nego ostvarenje očekivanja ovih ljudi. A to je stvaranje normalnog, ne radikalnog, ambijenta da se stvari počnu mijenjati nabolje. Da bi se to ostvarilo, moramo krenuti s izmjenom izbornog zakonodavstva i drugim suštinskim reformama da bi ova država konačno mogla funkcionirati. Ne želimo se dovesti u situaciju da, primjerice, o izborima u Mostaru razgovaramo par mjeseci prije održavanja. To moramo sada učiniti. Želimo otvoreno razgovarati sa svim prijateljima kako bi se uklonilo fenomen da jedan narod bira dva bošnjačka člana Predsjedništva. I o tome su različite hrvatske sredine poslale vrlo jasne poruke.

Iznenađuje li vas to da je kardinal Puljić, ukazujući na nepravdu prema Hrvatima, rekao da je i Hitler izabran po zakonu?!

- Poruke su vrlo jasne i o njima ne treba ni raspravljati. Poruka koju sam dobio od biračkog tijela, moram reći, značajno više od praga koji smo mi postavili, tjera na jednu odgovornost prema domu, narodu, prema BiH i svim narodima, dakle, domovini. Siguran sam da ćemo u tome uspjeti. Svima onima koji su kalkulirali da mogu trgovati rezultatima izbora, jasna poruka - nema kalkulacija ni utrke za ulazak u vlast. Da smo izabrali legitimne predstavnike na svim razinama, pa i Predsjedništvu, vlast bi se brzo uspostavila. Ovako ćemo polako, na miru, to pripremiti. Naš je put euroatlantski, a da bismo to imali, moramo riješiti pitanje unutarnjeg uređenja i stabiliziranja unutarnjih odnosa. To ćemo učiniti s onim partnerima s kojima ćemo biti u vlasti. Vrlo je jasno da se bez HDZ-a i HNS-a BiH vlast neće moći uspostaviti. To je jasan odgovor hrvatskog naroda.

Što precizno znače vaši navodi o Izbornom zakonu. Je li to uvjet za ustroj vlasti?!

- Apsolutni uvjet za uspostavu vlasti. Izborni zakon mora biti prethodna faza traženja partnerstava sa strankama s kojima ćemo napraviti novu reformsku agendu u kojoj bi trebalo definirati ekonomsku stabilnost, pravnu sigurnost i europski put BiH.

Što kažu vaši izračuni za Dom naroda, hoće li Hrvati moći kontrolirati ovaj dom koji je ključan za ustroj i funkcioniranje vlasti u FBiH i razini države?

- Oni su, rekao bih, vrlo dobri. Iako danas pričamo o Domu naroda, a nemamo odredaba Izbornog zakona koje je izbrisao Ustavni sud, i po najgorim, koje su izbrisane, mi imamo dominantnu većinu. To znači da u FBiH imamo iznad 12 nužnih mandata za kontrolu ovoga doma, a na razini države najmanje četiri od pet hrvatskih mandata. To je kapital koji bi bilo suludo prokockati. Po mom mišljenju, vlast će u BiH doći sama po sebi. Mi ne smijemo imati nikakvu krizu, ali uvjet je dobiti partnere za izgradnju posve nove BiH i novih odnosa.

Kada to govorite, imate li nekoga tko vam je s bošnjačke strane bliži, SDP, SDA, nazovigrađanske stranke?

- Jednak je odnos prema svima.

Znači, niste prekrižili SDA zbog novog fenomena Komšić?!

- Niti smo koga izbrisali niti dodali. Za mene su svi na istom mjestu. Onaj tko je spreman s nama graditi europsku BiH kako bi hrvatski narod bio jednakopravan na svakom djeliću zemlje, zaštićen kroz legitimno predstavljanje, nama je partner na svakoj razini vlasti.

A Dodik i RS?

- Jednako tako. Gospodinu Dodiku i ovako čestitam što je ušao u Predsjedništvo, a kao što znate, s njim imamo vrlo dobre odnose. Za mene je najvažnije da se radi o čovjeku s kojim kada nešto dogovorite, onda to funkcionira. Ne krijemo da postoje vidne razlike, a jasno je da se ne slažemo oko NATO-a, no zajedno nas vuče naprijed potreba da se osigura apsolutna jednakopravnost svih konstitutivnih naroda.

Postoje nagađanja da ćete vi ući u vlast, preuzeti određenu dužnost, pa se čak nagađalo i s pozicijom ministra vanjskih poslova. Zanima li vas to?

- Svi koji me i površno poznaju, znaju da sam prošao sve što se moglo, od izvršne i zakonodavne vlasti na svim razinama, a na dužnosti predsjednika stranke sam već 14 godina. Mene nijedna od dužnosti sada ne zanima i teško će se naći pozicija koju bih prihvatio u odnosu na to što sam radio dosad. Svi koji su do sada o tome špekulirali, olakšat ću im – nema danas pozicije u BiH koja bi me mogla odvući od pokušaja realizacije ključnih teza koje sam iznio. A to podrazumijeva jednakopravnost Hrvata. Za mene je ogroman teret dobiveni rezultat. To znači bezrezervno služiti svom narodu bez obzira hoću li biti zadnji u koloni ili na njezinu čelu. Zato jasna poruka - nema ucjene i mene se ne može ničim kupiti. Za mene je ova potpora svetinja i krupna obveza.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok