Konačni rezultati parlamentarnih izbora održanih 7. listopada trebali bi biti poznati 23. listopada.

Dotada će u bazu podataka postavljenu na službenoj stranici Središnjeg izbornog povjerenstva biti upisani glasovi pristigli poštom, kao i glasovi građana Bosne i Hercegovine u odsustvu, onih koji su glasali preko mobilnog tima i DKP-a, piše Večernji list BiH.

Glavni centar za brojanje

Iako je početak brojanja glasova pristiglih poštom bio očekivan prošli tjedan, zbog velikog obujma posla s tim se krenulo tek u srijedu. Prema riječima Makside Pirić, glasnogovornice Središnjeg izbornog povjerenstva Bosne i Hercegovine, brojanje glasova pristiglih iz inozemstva provodi se u glavnom centru za brojanje u Sarajevu. “Listići koji su pristigli poštom ostavljeni su kao posljednja kategorija za brojanje, ali su u međuvremenu izvršene višestruke kontrole i verifikacija”, navodi Maksida. Dodaje kako bi sve trebalo biti prebrojano kroz nekoliko dana, kako bi se ostavio zakonski rok političkim strankama za podnošenje zahtjeva za ponovno brojanje glasova. Podsjeća kako je rok za podnošenje takvog zahtjeva tri dana. Predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva BiH Branko Petrić istaknuo je kako se u Glavnom centru za brojanje u Sarajevu nalazi 64.000 glasačkih paketa pristiglih iz inozemstva. “Brojanje radi 16 timova i očekujemo da ovaj posao bude završen u nekoliko dana”, dodao je Petrić.
Prema njegovim riječima, Središnje izborno povjerenstvo obavlja sve aktivnosti u skladu sa zakonskim rokovima i svojim planom aktivnosti. “Do ovog trenutka, kompletan materijal, sa svih 5500 glasačkih mjesta, dostavljen je u glavno skladište Središnjeg izbornog povjerenstva i u Glavnom centru za brojanje su verificirani rezultati s tih biračkih mjesta”, istaknuo je predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva prilikom objave informacije o početku brojanja listića pristiglih iz inozemstva. Potvrdio je kako su u Glavnom centru za brojanje u Sarajevu verificirani i rezultati glasovanja na nepotvrđenim glasačkim listićima i u odsustvu, kao i uz pomoć mobilnih timova. Budući da je preko pošte glasovalo 64.000 osoba, njihovim dodavanjem dosad prebrojanim glasovima može doći do znatnih promjena kada su u pitanju dosadašnji rezultati parlamentarnih izbora 2018. Najveće promijene očekuju se u županijama. Naime, u gotovo svim županijama dopisni glasovi mogu promijeniti trenutačnu strukturu u županijskim skupštinama.

Utjecaj na županije

Kada je riječ o županijama s većinskim hrvatskim stanovništvom, na glasove iz inozemstva s najvećim nestrpljenjem čeka se u Srednjobosanskoj županiji i Hercegbosanskoj županiji. Naime, prema trenutačnim rezultatima izbora u Srednjobosanskoj županiji, stranke okupljene oko HDZ-a Bosne i Hercegovine u predstojećem mandatu trebali bi imati deset zastupnika. Jednako kao i SDA.

Međutim, glasovi iz inozemstva mogu uvelike promijeniti ovu strukturu, odnosno donijeti strankama okupljenim oko HDZ-a BiH povijesni 11. mandat u budućoj skupštini Srednjobosanske županije. Mandat više strankama Hrvatskog narodnog sabora okupljenim oko HDZ-a BiH glasovi iz inozemstva mogli bi donijeti i u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, Hercegbosanskoj županiji, Zapadnohercegovačkoj županiji te Posavskoj županiji. Podsjetimo, u Hercegovačko-neretvanskoj županiji stranke okupljene oko HDZ-a BiH, prema trenutačnim rezultatima izbora, dakle bez glasova iz inozemstva, imaju 13 zastupnika, u Zapadnohercegovačkoj županiji 16, u Hercegbosanskoj županiji 8, a u Posavskoj 11.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok