Druga međunarodna znanstvena konferencija pod nazivom "Gospodarski sustav Europske unije i pridruživanje Bosne i Hercegovine - izazovi i politike ispred nas", započela je u ponedjeljak u Mostaru gdje će biti izloženo 40 znanstvenih radova uz učešće izlagača iz sedam zemalja.

Konferenciju organiziraju Ekonomski fakultet Sveučilišta u Mostaru i Asocijacija za studije Europske zajednice u BiH (ECSA BiH), a održava se pod visokim pokroviteljstvom hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića i supokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović.

Naglasivši značaj ovog dvodnevnog skupa, Čović je prigodom otvaranja konferencije kazao kako će i dalje snažno zagovarati europske integracije, koje su "imperativ i prioritet svih prioriteta ne samo u vanjskoj politici BiH, nego i osnovi unutarnje politike".

- Iskušenja koja ispred sebe imamo sami trebamo rješavati uz pomoć prijatelja iz Europske unije, prije svih Republike Hrvatske, ali svih onih članica s kojima ćemo ovih dana razgovarati o tome kako nadomjestiti slabosti koje pokazujemo u funkcioniranju BiH, da ne ostave traga kada je riječ o dinamici priključenja Europskoj uniji - ustvrdio je Čović.

Napomenuo je pritom kako je snažan zagovornik ideje da se problemi uspostave vlasti rješavaju unutar BiH nalazeći zajednička rješenja koja su do kraja u Ustavu BiH, ali isto tako da ekonomska agenda u sebi mora sadržavati sve one elemente kako bi nadomjestili ovu vremensku prazninu koja je postojala u zadnje vrijeme.

Ukazavši na važnost reformi i prilagođavanje europskom putu, Čović je izrazio uvjerenje kako će se i kroz ovaj dvodnevni skup ostvariti ono što se planiralo.

- Nadam se da će znanstveni dio nastaviti s radom jer to su pravi putevi kojima možemo poslati europske poruke koje pripadaju vama mladima koji ste napunili ovu dvoranu. S naše strane učiniti ćemo sve da taj put olakšamo rasterećeni problema koje bi netko drugi htio da ih posebno istaknemo. Probleme ostavimo po strani idemo zajedno graditi europsku BiH - poručio je Čović.

Konferencija "Gospodarski sustav Europske unije i pridruživanje Bosne i Hercegovine - izazovi i politike ispred nas" održava se 29. i 30. listopada u hotelu Mostar. (Fena)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok