Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić reagirao je jučer navečer na priopćenje Ministarstva vanjskih i europskih poslova BiH koja se danas oglasilo  u povodu otvorenog pisma trojice bivših visokih predstavnika u BiH, Paddya Ashdowna, Carla Bildta i Christiana Schwarz-Schillinga.

Komšić je za Radio Sarajevo naglasio da "očigledno BiH ima malo veći problem sa dijelom vlasti u Republici Hrvatskoj nego što se mislilo“.

"Moj izbor je samo povod, a ne uzrok. Uzrok se može tražiti u želji određenih krugova u Zagrebu da ostvare ključni i dugoročni ekonomsko-politički utjecaj na sva dešavanja u BiH, te da bar dio BiH tretiraju kao jednu vrstu svoje 'kolonije', unaprijed računajući da je drugi dio BiH već pod takvim utjecajem druge države. Ako Vas ovo kojim slučajem podsjeća na žal za Cvetković-Maček planom, moguće je da ste i u pravu“, kazao je Komšić za Radio Sarajevo.

Upitan za razloge žestoke reakcije Zagreba na istup trojice bivših visokih predstavnika i veterana međunarodne politike, te da li je međunarodna zajednica, zapravo, demaskirala namjere Hrvatske, Komšić je dodao:

"I da, svakako, međunarodna zajednica je to prepoznala, ali je ta politika nekih krugova u Hrvatskoj tako agresivna da se ne obazire ni na primjedbe koje dolaze iz te iste međunarodne zajednice. Naprotiv, ta agresivnost i bahatost ide do te mjere da pojedince koji ukazuju na svu štetnost takve politike dijela vlasti u Hrvatskoj, počinju najprimitivnije vrijeđati. Za sada, samo BiH ima problem sa takvom politikom, ali uskoro će ga imati i međunarodna zajednica, pogotovo Europska unija i Sjedinjene Američke Države, i to iz jednostavnog razloga - remete planove međunarodne zajednice za cijelu regiju“, zaključio je Komšić u izjavi za Radiosarajevo.ba.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok