• Short title article: Svježije vrijeme

Do kraja mjeseca predviđa se nestabilno vrijeme za cijelu Bosnu i Hercegovinu. Mjestimice pljuskovi, nešto intenzivniji na jugu zemlje, tvrdi meteorolog.

Meteorolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda Bakir Krajinović napisao je na Facebooku da je iza nas treći toplinski val i kakvo nas vrijeme očekuje u narednom periodu.

Jučer je, podsjetimo, na snazi ​​bilo narančasto upozorenje, a pojedine dijelove Bosne i Hercegovine zahvatilo je i nevrijeme.

“Treći toplinski val je iza nas. Ove godine trebamo biti sretni, čak i presretni jer smo imali samo tri. Nijedna od njih nije bila ni blizu rekordnih ekstrema, nijedna nije trajala predugo i nakon svake je uslijedilo značajno osvježenje u vidu oborina i nižih temperatura zraka.

Tijekom jučerašnjeg dana dugo se najavljivalo osvježenje koje je stiglo u Bosnu i Hercegovinu. Ciklona koja je trenutno nad sjeverom Italije i popratni frontalni sustav prouzročili su oborine praćene grmljavinom i olujnim vjetrom. Narančasta uzbuna opravdala je svoju ulogu.

Maksimalne temperature 28. kolovoza i dalje su bile znatno visoke i kretale su se od 30 do 39 °C. Pad temperature u trenutku prolaska olujnog sustava iznosio je i do 15 °C, a koliko je promjena bila nagla govore podaci, osim za Gornji Vakuf, gdje je u 30 minuta temperatura pala za 6,7 ​​°C (od 20:10 izmjereno 23, 6 °C do 20:40 16,9 °C). U večernjim satima vjetar je bio znatan i do 80 km/h, što je stvaralo jake oluje u Bosni i Hercegovini. Inače, tijekom mjeseca kolovoza imali smo 9 dana s olujnim vjetrom, što je više od prosjeka. Po cijelom području padala je jaka kiša. Intenzitet je također bio dosta izražen, ponegdje je palo oko 20 l/m² u samo 20 minuta.

Količina padalina u protekla 24 sata (l/m²): Bileća 140, Mostar 54, Trebinje 37, Gacko 25, Ivan-sedlo 21, Bugojno 20, Bjelašnica 19, Sokolac 15, Bihać i Livno 11, Čemerno 10, Bosanski Novi 8, Drvar, Sanski Most i Sarajevo 6, Gradačac 5, Han Pijesak, Tuzla i Zenica 4, te Banja Luka i Zvornik 3 l/m²”, napisao je Krajinović, prenosi N1.

Također, naveo je kakvo vrijeme očekujemo do kraja mjeseca.

“Do kraja mjeseca predviđa se nestabilno vrijeme za cijelu Bosnu i Hercegovinu. Mjestimice pljuskovi, nešto intenzivniji na jugu zemlje s temperaturom od 11 do 16°C, na jugu zemlje do 18°C. Danju između 18 i 24°C, na jugu zemlje do 28°C. Od petka stabilnije i toplije vrijeme”, najavio je Krajinović.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok