• Short title article: I do 60 posto manji prihodi

"Imate vrste voća koji su potpuno uništene, ali generalno za od 50 do 60 posto umanjen je prinos u svim kulturama i kvaliteta je dosta loša", poručio je Bićo.

Poljoprivredna sezona je ove godine započela izuzetno loše. Prva sjetva je ili propala ili dosta kasnila, a posljedice su već sada vidljive.

U razdoblju prve sjetve na području Bosne i Hercegovine je bilo izuzetno hladno i kišovito vrijeme koje je izazvalo poplave u pojedinim dijelovima zemlje, a takve nepogode su utjecale na domaće poljoprivrednike.

Ono što je bilo posijano u tom razdoblju (svibanj/lipanj) propalo je pa se moralo ponovno posijati. Stoga je prva sjetva dosta kasnila što je utjecalo i na cijelu sezonu, piše Klix.ba

Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH ističe da je godina bila jako loša.

"Prvo je bilo dosta kiše, onda je došla suša, a na kraju opet vremenske nepogode u vidu grada i oluja. Tako da što se tiče poljoprivredne proizvodnje, mogu slobodno reći, godina nikada nije bila gora", rekao je.

Promjenjivo vrijeme tijekom ljeta također je utjecalo na proizvodnju i na kraju pojedine kulture su "podbacile" i za 50 posto, a neke su potpuno uništene.

"Imate vrste voća koji su potpuno uništene, ali generalno za od 50 do 60 posto umanjen je prinos u svim kulturama i kvaliteta je dosta loša", poručio je Bićo za Klix.

Loše vremenske prilike nisu stvorile problem samo bosanskohercegovačkim poljoprivrednicima. Posljedice se osjete kako u susjednim zemljama, tako i širom Europe.

Kako je kazao Bićo, naši poljoprivrednici ne sudjeluju ni u jednom dijelu kreiranja cijena, već im cijene diktira vanjsko tržište, ali definitivno se može očekivati rast cijena s obzirom na to da je poljoprivreda oštećena u mnogim najplodnijim dijelovima brojnih zemalja.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok