• Short title article: Talijani otkrili

Dvadeset ekstremističkih džihadskih ćelija trenutno djeluje na teritoriju Balkana, a cilj su im teroristički napadi diljem Europe, upozorile su talijanske obavještajne službe, kako prenose talijanski mediji.

Takvih skupina najviše ima na teritoriju Kosova, Albanije i BiH, ali postoje i u Crnoj Gori, Srbiji i Sjevernoj Makedoniji. One predstavljaju, kako se tvrdi, "inkubator prijetnji sigurnosti" čitavoj Europi, prenosi Blic.

Prema pisanju lista Il Tempo, ćelije postoje već oko dvije godine, ali je u zadnje vrijeme, a osobito od početka rata u Izraelu, uočena njihova pojačana aktivnost. Ćelije čini oko 500 povratnika iz ISIS-a, s ratišta u Siriji i Iraku, ali se stalno regrutiraju novi članovi, čak i među migrantima koji prolaze balkanskom rutom prema Zapadnoj Europi.

- U vrijeme otkrić́a ovih ćelija bilo je više od 1000 članova koji su tijekom rata u Siriji napustili područje Balkana da bi se pridružili redovima Islamske države. Problem je što se vratilo nešto manje od polovice njih. Sada oni predstavljaju moguće faktore rizika za europsku i nacionalnu sigurnost, osobito imajući u vidu stečeno vojno iskustvo i ponekad jake veze uspostavljene s dijasporom u Europi - prenose talijanski mediji.

Oni upozoravaju i čelnike organizacije, među kojima se, kako tvrde, ističu "Balkanski lavovi", mreža koja ima zadatak ojačati "periferne zglobove" pokreta i pokrenuti nove terorističke akcije u Europi.

Među navedenih 20 džihadističkih ćelija su i skupine salafističkog i vehabističkog porijekla sa sjedištem na Kosovu, u Albaniji i u Bosni. Ali ne samo tamo. Talijanske obavještajne službe upozoravaju da su "glavne karakteristike skupina transnacionalne i međuetničke mreže, često s europskim vezama". Tvrde da postoji veliki rizik da se ovi ljudi probiju do Europe, prenosi Blic.

Ističu da je samo prošle godine balkanskome rutom prošlo gotovo 150 tisuća migranata. Od siječnja do kolovoza ove godine stiglo je 52 tisuće novih. Prolaze poznatim kopnenim putevima i preko skupina za trgovinu ljudima, lako stupaju u kontakt s ekstremistima. Riječ je o migrantima od Pakistanaca do Nepala, ali ima tu i migranata iz drugih država, posebno iz Sjeverne Afrike.

Napominje se da su države u regiji obaviještene o tome.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok