• Short title article: Bit će toplo

Prema riječima najpoznatijeg bh. meteorologa, a i šire, prvoga dana dvanaestog mjeseca u godini mogli bismo iskusiti pravo proljetno vrijeme i temperature i do 20 Celzijevih stupnjeva.

Od nedjelje je vrijeme u Europi, osobito na njezinu jugoistoku i istoku, pokazalo svoje istinsko zimsko lice u obliku bijelog pokrivača, koji je izazvao prave prometne kolapse i ogromne poteškoće u elektrodistribuciji u zemljama okruženja. Najteže stanje bilo je u susjednim zemljama Srbiji i Hrvatskoj, ali isto tako i u Rumunjskoj, Bugarskoj i Moldaviji. Snijeg je napadao i u Njemačkoj te u mnogim drugim europskim zemljama.

Snježna oluja zahvatila je dijelove Rusije i Ukrajine, gdje je također izazvala kolaps u prometu, a ljudi su ostali zarobljeni u vozilima na lokalnim autocestama i cestama.

Iako je ovo nevrijeme, bar zasad, na neki način zaobišlo Bosnu i Hercegovinu, i ovdje je, prema predviđanjima meteorologa, do kraja ovoga tjedna za očekivati oborine, a u nekim krajevima čak i mjestimično slabiji snijeg.

Nakon kratkotrajnih snježnih oborina, bliži nam se petodnevno razdoblje koje je, po karakteristikama, bliže dolasku proljeća nego zime.

Sudeći prema kartama koje je objavio meteorolog Nedim Sladić, u sljedećim danima očekuju nas oborine koje, ipak, neće biti toliko obilne. Najviše će ih biti na području između Jablanice i Mostara, a do subote će količina oborina ići i iznad 100 litara po četvornom metru. Također, kako se bude približavao kraj tjedna, počet će rasti i količina oborina u istočnoj Hercegovini, točnije na prostoru između Stoca, Trebinja i Bileće. I u ovom području će do subote količina oborina premašiti 100 litara po četvornom metru.

Što se temperatura tiče, u većini zemlje one će biti između šest i 10 stupnjeva, dok će u sjevernim dijelovima zemlje ići i do 15 stupnjeva. U subotu se očekuje zahladnjenje u zapadnim dijelovima BiH. Temperature bi mogle pasti i do nule, a u pojedinim dijelovima Krajine bit će zabilježeni i mali "minusi".

Tijekom današnjeg dana očekuje se uglavnom oblačno vrijeme s kišom u Hercegovini, zapadnim i sjeverozapadnim područjima Bosne. Vjetar će biti umjeren s jakim udarima, južni i jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka kretat će se od -1 do 5, na jugu do 9, a dnevna od 8 do 14, na jugu do 16 °C.

U petak se očekuje uglavnom oblačno i vjetrovito vrijeme s kišom i lokalnim pljuskovima. U istočnim i sjeveroistočnim područjima Bosne uglavnom će biti bez oborina. Vjetar će biti umjeren do jak s olujnim udarima, južni i jugozapadni. Temperatura zraka bit će između 12 i 18, lokalno u sjevernim područjima Bosne i do 20 °C.

Za vikend se nastavlja oblačno vrijeme. Prijepodne u subotu očekuje se lokalno slaba kiša u Hercegovini i na krajnjem sjeverozapadu Bosne, a tijekom poslijepodneva i noći nove oborine. U većem dijelu Bosne očekuje se susnježica ili snijeg, a u Hercegovini kiša. Vjetar će u sjevernim područjima Bosne biti slab sjeverni, a u ostatku zemlje umjeren do pojačan, s jakim udarima, južni i jugoistočni. Jutarnja temperatura zraka bit će od 6 do 12, na jugu do 18, a dnevna na sjeveru i sjeverozapadu Bosne od 3 do 8, u ostatku zemlje 12 do 16, na jugu do 20 °C.

To je prije nekoliko dana na Facebook profilu potvrdio i poznati bosanskohercegovački meteorolog Nedim Sladić.

- Proljeće je 1. dana u prosincu s gotovo 20 °C. S jakim jugom, dakako. Kratkotrajno, doduše. Kakav rollercoaster u svega 96 sati - napisao je Sladić.

Tako bismo, prema riječima najpoznatijeg bh. meteorologa, a i šire, prvog dana dvanaestog mjeseca u godini mogli iskusiti pravo proljetno vrijeme, što nam se ovih dana, s obzirom na situaciju u Europi i okruženju, moglo učiniti nemogućim. 

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok