• Short title article: Bit će postavljeni plakati

Cilj akcije je olakšati potrošačima razdoblje "divljanja" cijena, a kompanije koje sudjeluju u akciji će na vratima imati plakate s popisom proizvoda i cijenama prije i poslije zaključavanja.

Hrvatska, Srbija i Crna Gora već su provele mjere ograničavanja maksimalne cijene za određene proizvode prateći globalni trend nastojanja očuvanja kupovne moći građana, piše Večernji list BiH.

Nakon što je u RS-u od listopada u sklopu akcije "Društveno odgovorni" snižena cijena 50 proizvoda, uskoro bi u FBiH trebalo doći do snižavanja i zaključavanja cijena oko 40 proizvoda. Na sastanku između Udruge poslodavaca FBiH, federalnog ministra trgovine Amira Hasičevića, trgovaca i distributera postignut je dogovor o provedbi ove akcije.

Jednoglasno podržali

Na inicijativu Udruge poslodavaca FBiH održan je sastanak federalnog ministra trgovine Amira Hasičevića, predstavnika proizvođača, distributera, trgovaca zainteresiranih za sudjelovanje u akciji "Zaključavamo cijene". Na sastanku je postignut finalni dogovor oko akcije. Naime, veliki lanci obvezuju se da će sniziti i zaključati cijene za 40 + proizvoda, a mali mogu i za 20 + proizvoda. Cilj akcije je olakšati potrošačima razdoblje "divljanja" cijena, a kompanije koje sudjeluju u akciji će na vratima imati plakate s popisom proizvoda i cijenama prije i poslije zaključavanja. Hasičević je istaknuo kako je namjera akcije pomoći potrošačima tijekom razdoblja oscilacija cijena. - Namjera nam je bila vidjeti kako možemo jedni drugima pomoći u ostvarivanju zajedničkih ciljeva, a to je da kroz dijalog u partnerskom duhu olakšamo našim potrošačima ovo razdoblje "divljanja" cijena i pokažemo kako smo društveno odgovorni uz posebnu osjetljivost prema najosjetljivijim kategorijama. Akciju "Zaključavamo cijene" prvenstveno smo kreirali i definirali s predstavnicima velikih trgovačkih lanaca. Htio sam vidjeti s proizvođačima kako možemo pomoći i ovim manjim trgovcima koji bi željeli da otvorimo dijalog, da vidimo kakve su mogućnosti da i njih uključimo ako iskažu interes - kazao je Hasičević. Predsjednik Udruge poslodavaca Adnan Smailbegović kazao je kako su poslodavci, članice Udruge poslodavaca, ali i ostali, kao društveno odgovorni ušli u ovu dobrovoljnu akciju jednoglasno.

Kvalitetna roba

Nihad Imširović iz Udruge poslodavaca podsjetio je još jednom kako je suradnja trgovaca, poslodavaca i Ministarstva strateški zaokret jer prvi put u posljednja tri desetljeća imaju komunikaciju s resornim ministarstvom i partnerski odnos u kreiranju što boljeg poslovnog okruženja, osobito kada je trgovina u pitanju. - Izašli smo iz rigidnih odluka (odluka o ograničavanju marži) i ušli u dobrovoljni projekt. Širi je obuhvat artikala u odnosu na prvobitno najavljeni. Izlazimo s projektom koji obuhvaća kompletan lanac od početka do kraja - kazao je Imširović. Dodao je kako u akciji "Zaključavamo cijene" nisu išli na to da uključe najjeftinije proizvode lošije kvalitete, nego da obuhvate što veći broj dobavljača, fiksiraju cijenu za kvalitetnu robu u određenom razdoblju, u trajanju od tri mjeseca. Podsjetimo, početkom listopada dogovoreno je da će trgovački lanci u FBiH zaključati cijene 34 proizvoda iz osnovne potrošačke košarice. Kako je tada navedeno, zaključavanjem cijena bile bi pokrivene kategorije koje se odnose na hranu, a među kojima su pekarski i mliječni proizvodi, mesne prerađevine, sirevi, svježe meso, poput dijelova junetine i piletine, kao i pojedini zamrznuti proizvodi. Među tim proizvodima su i određene higijenske i kozmetičke potrepštine, kao i sredstva za čišćenje. Kao svojevrsna uvertira u akciju bila je odluka Vlade FBiH kojom je proširen popis proizvoda s devet na 15 kojima je ograničena marža. Građani tvrde kako ograničenje marži nije donijelo rezultate, ostaje za vidjeti hoće li nova akcija uistinu rezultirati nižim cijenama.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok