• Short title article: Kriza na tržištu

Sektor informacijskih tehnologija u BiH, koji je prethodnih godina doživio nevjerojatan procvat i masovna zapošljavanja uz rast plaća kakve su do sada imali samo bankari, sada se suočava s ozbiljnim padom posla, otpuštanjima i rezovima zarada.

Kako su za portal Capital ispričala tri neovisna izvora, programeri i šefovi nekoliko IT kompanija, nakon nadrealnog rasta kompanija i "bildanja" plaća programera koje dosežu do 7000 KM, a za neke specijalnosti i do 10.000 KM mjesečno u BiH, na red je došao bolni pad čije će se posljedice tek osjetiti. - Kriza "outsourcing" industrije, koja je početkom ove godine zahvatila svjetsko, a onda i naše tržište, pokazuje se u punom obujmu.

Padovi su ogromni i bit će strašniji nego što je bio rast. Projekata više nema, a tisuće priučenih programera koji su dobili poprilično visoke plaće za juniorske pozicije ostaju bez posla na svakom koraku. Čak su i neke IT tvrtke propale u svijetu, ali i kod nas - objašnjava vlasnik jedne od banjolučkih IT kompanija, koji nije želio da mu budu objavljeni ime i naziv tvrtke.

Kaže da su se vlasnici biznisa u razdoblju pandemije na silu širili kroz masovna zapošljavanja i stvaranje privida velikih i sposobnih izvođača radova samo da bi dograbili što veće i skuplje projekte. Tako smo dobili tisuće ljudi koje ne krase posebne vještine zanata, ali dobro zarađuju, stvarajući privid rasta. Plaće programera u prosjeku su bile između 5000 i 7000, a sad očekuje da će pasti na oko 3000 KM.

Inače, u BiH je više od 1100 registriranih poslovnih subjekata koji uključuje razvoj softvera, IT konzalting i slično, a lani su imali prihod od 1,2 milijardi KM i dobit od 217 milijuna KM. Godinu prije ostvarili su 690 milijuna KM, a dobit je bila 117 milijuna KM. Čak 40 njih ostvarilo je više od 5 milijuna KM prihoda.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok