• Short title article: Zbog Panamskog kanala

Taman kad mislimo da su se iscrpile pandemije, ratovi i razne druge krize, dogode se ni više ni manje nego dramatične suše u Americi, pa je uprava Panamskog kanala bila prisiljena smanjiti broj brodova koji dnevno prolaze, a u njima su novi iPhoni, električni bicikli, televizori, raznovrsni gadgeti, sprave za vježbanje, odjeća i obuća, blagdanski ukrasi...

Prosinac je, mjesec koji unosi toplinu u srca, donosi mir i blagostanje, tjera nas da budemo humaniji prema drugima. Uz iskazivanje bliskosti riječima, činit ćemo to i djelima, a najbliže ćemo obradovati i pokojim prigodnim darom u vrijeme blagdana, piše Večernji list BiH.

Međutim, u moru poskupljenja morat ćemo dobro izvagati što ćemo kupovati ove godine. Nije da čovjek ne bi želio, ali doba rekordno visokih cijena tjeraju nas i na zdravorazumska razmišljanja. Jer prijete nam nova poskupljenja.

Zabrinjavajuća situacija

Taman kad mislimo da su se iscrpile pandemije, ratovi i razne druge krize, dogode se ni više ni manje nego dramatične suše u Americi, pa je uprava Panamskog kanala bila prisiljena smanjiti broj brodova koji dnevno prolaze, a u njima su novi iPhoni, električni bicikli, televizori, raznovrsni gadgeti, sprave za vježbanje, odjeća i obuća, blagdanski ukrasi... Na isporuku se dosad čekalo 12 dana, a sada se na robu čeka i do mjesec dana. Više od dvostruko. A kako nezadovoljstvo rađa novo nezadovoljstvo, već se najavljuje povećanje cijena hrane i goriva zbog blokade. Komentira se da je ovo iznimno zabrinjavajuće. - Voda je na najnižoj razini u gotovo 100 godina. To je iznimno zabrinjavajuće. Zbog zastoja u Panamskom kanalu moglo bi doći do nedostatka robe i rasta cijena goriva i hrane. U Panamskom kanalu sada samo četiri ili pet brodova s LNG-jem uspije proći tijekom jednog mjeseca. Prije je prosjek bio jedan dnevno. Doći će do značajnog utjecaja na niz proizvoda koji se obično prevoze kanalom u kontejnerima, uključujući televizore, mobitele, sprave za vježbanje, računala, lampice za borove - komentari su Stevena Patona iz instituta koji se bavi vremenom u Panami te Davida Jinksa, voditelja istraživanja ponašanja potrošača u tvrtki ParcelHero. Problem se pokušalo otkloniti tako da se Panamski zamijeni Sueskim kanalom u Egiptu, no kako je počeo veliki priljev brodova, tako se povećalo i čekanje u Suezu. Tvrtke, kako bi ranije došle na red i prošle, ove su godine platile nevjerojatnih 230 milijuna dolara. U svojoj analizi "Geopolitičko značenje Panamskog kanala" Matija Šerić ističe kako ovaj kanal od svog otvaranja 1914. godine do danas igra ključnu ulogu u oblikovanju dinamike u smislu geopolitike i geoekonomije. Njime danas prolazi oko 14 tisuća brodova godišnje, a zaslužan je za 6 posto svjetske trgovine. Zbog ove situacije čak se spominje nestašica banana, kave, šećera, kašnjenje nafte i plina. Sve to što komentiramo na globalnoj razini odražava se, vidimo, i na BiH.

Nadati se obilnoj kiši

- Najteže je što se problemi događaju sada kad smo u blagdanskom vremenu, kad ljudi više kupuju i imaju veće potrebe za tehnološkim napravama, odjećom i obućom, što se najčešće dariva, ali i za prehrambenim artiklima. Ovo je još jedna stavka na koju se ne može utjecati. Inače je Panama jedna od najkišovitijih zemalja svijeta, ali dogodila se ovakva godina kad se ne može pronaći potrebnih 200 milijuna litara vode da bi jedan brod prošao kroz prevodnice. Taj kanal je mjesto na kojem se trgovinski sukobljuju Amerika i Kina, a svi konzumiramo njihove proizvode. Ako njih ima u ograničenim količinama ili ih nema nikako, cijene rastu - prokomentirao nam je ekonomski analitičar iz BiH i izrazio nadu da će obilne kiše pogoditi Panamu. U protivnom neće biti dobro...

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok