• Short title article: Kvadrat nikad skuplji

Samo u trećem tromjesečju, u razdoblju srpanj – rujan, u BiH su prodana 953 nova stana po prosječnoj cijeni od gotovo 2700 KM.

I uz brojna predviđanja da će se u ovoj godini, koja je na izmaku, smanjiti gradnja i da će doći do pada cijene četvornog metra stana, to se nije dogodilo. Naprotiv, prodaja stanova u novogradnji ne samo da ne posustaje, nego je u porastu kao i cijena četvornog metra. Ni prognoze za iduću godinu nisu optimistične kada je riječ o padu cijena. Najbolje čemu se možemo nadati je da ostanu iste, javlja BHRT.

Samo u trećem tromjesečju, u razdoblju srpanj – rujan, u BiH su prodana 953 nova stana po prosječnoj cijeni od gotovo 2700 KM. Broj prodanih novih stanova u trećem tromjesečju 2023. u odnosu na treće tromjesečje 2022. veći je za 5,5 posto. Prosječna cijena prodanih novih stanova po m² u trećem tromjesečju 2023. iznosi 2690 KM, što je u usporedbi s istim razdobljem lani rast od 4 posto. Cijena kvadrata i novih i rabljenih stanova ili stagnira ili ima čak i blagu tendenciju rasta. O nekom pojeftinjenju nema govora.

- Netko je možda zadržao nekih pola godine tu posljednju cijenu, ali da je spustio, to sigurno nije. I neki drastičan pad cijena se sigurno ne očekuje - kaže arhitektica Zvjezdana Hrvaćanin.

- Određene korekcije nadolje sigurno će se morati dogoditi u budućem razdoblju zato što su se i financijske mogućnosti svih potencijalnih kupaca poprilično istrošile - smatra Boris Marić, menadžer prodaje u Agenciji za nekretnine “Prostor”. Iako brojni parametri ukazuju da bi cijena kvadrata morala pasti, to se još ne događa.

- Hoće li doći do pada cijena? Doći će onda kada se smanji potražnja do te razine da se investitori odlučuju smanjiti cijenu. Kada bi došlo do smanjenja potražnje do te razine da im ugrožava investicijski ciklus i uopće projekt - ističe Dragan Milanović, generalni direktor REMAX-a za BHRT.

U nedostatku boljih prilika investiranje u nekretnine za one koji imaju novac najbolja je opcija. - Imajući u vidu inflaciju koja postoji. I sad u toj situaciji ulaganje u nekretnine je kapitalno ulaganje koje ne gubi na vrijednosti. Dakle, nećete izgubiti ništa. I ako jednog dana odlučite taj stan prodati - dodaje Zoran Pavlović, ekonomski analitičar. 

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok