• Short title article: Predsjedateljica Vijeća ministara

- Svaki Božić, pa i ovaj, nova je prigoda za sve nas da preispitamo svoje nakane, postupke i odnose jednih prema drugima kako bismo i dalje nastavili raditi u službi općeg dobra. To je osobito važno za našu domovinu Bosnu i Hercegovinu, zemlju nagrađenu raznolikošću i svim specifičnostima koje prate tu raznolikost- istaknula je predsjedateljica Vijeća ministara BiH.

Tradicija okupljanja u povodu Božića nastavila se u sjedištu državnog Parlamenta i državnog Vijeća ministara u Sarajevu u godini koja je obilježena jednim od važnijih iskoraka prema stabiliziranju unutarnjih prilika, ali i ostvarenju vanjskopolitičkih iskoraka. Ondje je brojne domaće i međunarodne dužnosnike, od članova Predsjedništva, Vijeća ministara, entitetskih čelnika, ali i vodećih ljudi županija, kao i diplomate akreditirane u BiH i vodeće dužnosnike međunarodne zajednice okupila predsjedateljica Vijeća ministara Borjana Krišto, njih više od dvije tisuće. Među ostalima, na prijamu su bili i šef Izaslanstva EU-a u BiH Johann Sattler, veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država Michael Murphy, predsjednica Federacije Lidija Bradara, federalni premijer Nermin Nikšić, članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, potpredsjednik RS-a Davor Pranjić...

Sve ih je pozdravila na ulazu u prostor gdje se održavalo ovo okupljanje.

Povežimo se jedni s drugima

Na božićnom domjenku bili su i vodeći vjerski vođe, kao i brojni uglednici iz društvenog života. Uz ostale, prijam su uveličali mons. Tomo Vukšić, nadbiskup metropolit vrhbosanski, kao i fra Zdravko Dadić, provincijal Bosne Srebrene.

Upravo je ovo vrijeme, vrijeme došašća za katolike, ali i s obzirom na činjenicu da se bliži kraj godine, vrijeme da se zbroji sve učinjeno u prošloj godini, pokaže zajedništvo, ali i upute pozivi za nastavak boljeg razumijevanja triju konstitutivnih naroda i izgradnju njihovih još skladnijih odnosa, kao i produktivnijeg rada političkih partnera koji su odraz upravo takve nacionalno složene zemlje. Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto, koja je jednim uhom osluškivala informacije iz Bruxellesa gdje se održavalo dvodnevno zasjedanje Europskoga vijeća, na kojemu je u igri i otvaranje pregovora s BiH, izrazila je dobrodošlicu svima navodeći kako je vrijeme došašća posebno važno katolicima. To je vrijeme nade.
- Vrijeme došašća vrijeme je iščekivanja najradosnijeg kršćanskog blagdana, blagdana Božje blizine, blagdana brige i ljubavi prema čovjeku, što je temelj ljudske sreće i radosti. Božić je vrijeme kada se naša srca ispunjavaju toplinom, kada osjećamo blizinu svojih najmilijih i na poseban način osjećamo snagu zajedništva i solidarnosti. Stoga je i ovo naše već tradicionalno božićno okupljanje postalo neizostavan dio tog zajedništva koje nas uvijek i iznova potiče da se odupremo svemu lošem zalažući se za dobro čovjeka, njegovo dostojanstvo i solidarnost - navela je Krišto u obraćanju. Izrazila je vjeru da svi okupljeni “neovisno o našem podrijetlu, vjeri, naciji i kulturi, u sebi nosimo želju da činimo dobro, promičemo toleranciju i uzajamno poštivanje te razumijevanje na dobro svih nas”.

- Svaki Božić, pa i ovaj, nova je prigoda za sve nas da preispitamo svoje nakane, postupke i odnose jednih prema drugima kako bismo i dalje nastavili raditi u službi općeg dobra. To je osobito važno za našu domovinu Bosnu i Hercegovinu, zemlju nagrađenu raznolikošću i svim specifičnostima koje prate tu raznolikost. U ove blagdanske dane posebno suosjećamo i sa svima onima koji su otrgnuti iz topline obiteljskog doma, koji nevino ginu te s gladnima i bolesnima. Stoga, neka i ovo naše večerašnje okupljanje bude poruka mira i pomirenja jer božićni duh nas ohrabruje da se povežemo jedni s drugima, da razumijemo radosti i tugu, brige i sreću, zalažući se za miran, dostojanstven i sretan život svakog pojedinca - istaknula je predsjedateljica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine. Borjana Krišto zatim je napravila kratki rezime onoga što su državne vlasti učinile u ovoj godini, izražavajući očekivanje kako će upravo ti iskoraci biti dovoljno ohrabrujući i motivirajući “kako bismo nastavili i dalje raditi na izgradnji stabilne, sigurne i prosperitetne Bosne i Hercegovine, države ustavno jednakopravnih konstitutivnih naroda i svih drugih koji u njoj žive”.

- Naša odlučnost da gradimo moderno društvo temeljeno na europskim vrijednostima naš je zajednički cilj, kojemu svi zajedno težimo. Uvjerena sam kako će institucije Europske unije prepoznati i vrednovati naš rad te kako ćemo i u ovom vremenu koje je ispred nas otvoriti novo poglavlje u odnosima s Europskom unijom.

Nastaviti odlučnim koracima

Važno je da zajedno nastavimo odlučnim koracima jer samo tako možemo jamčiti daljnji napredak naše domovine koji je potreban, prije svega, svima nama u Bosni i Hercegovini - rekla je Krišto. Izrazila je očekivanje kako će ovaj Božić biti podsjetnik da je snaga BiH u vlastitoj sposobnosti koju treba iskoristiti kako bi se gradili mostovi dijaloga, prevladavale prepreke i da se prema budućnosti gleda s optimizmom.

- On nam je i poziv da uvijek i nanovo promišljamo temeljne ljudske i društvene vrednote u ozračju ljudskog dostojanstva, uzajamne suradnje i tolerancije na putu k boljem životu svih nas - rekla je predsjedateljica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine. Na kraju je svim katolicima u Bosni i Hercegovini i diljem svijeta poželjela čestit i blagoslovljen Božić, a svima sretnu, uspješnu i plodonosnu novu, 2024. godinu!

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok