• Short title article: Skupo

Porast potražnje za nekretninama u Bosni i Hercegovini prouzročio je i veliki porast cijena najma, ali i cijena kvadrata stanova i kuća, što je rezultat kontinuiranih poskupljenja posljednjih godina.

U agencijama za nekretnine koje se bave iznajmljivanjem stanova kažu da cijene variraju ovisno o lokaciji i površini stana pa se tako za garsonijeru izdvaja i do 500 KM, dok su oni luksuzniji davno "prešišali" iznos od 1500 KM. Piše Večernji.

Cijene po gradovima

- Značajno su rasle cijene u odnosu na razdoblje prije rata u Ukrajini i korone. Primjerice, garsonijera, koja je koštala oko 300 KM, sad je od 400 do 500 KM. Jednosoban stan bio je 500, sad je 700 KM. Sigurno da su od 30 do 40% otišle cijene gore. Ali to je pratilo i porast cijene kvadrata u prodaji stanova - kazao je Aleksandar Vuković, agent za nekretnine iz Banje Luke, za N1. Tako se danas u glavnom bh. gradu ne može pronaći jednosoban stan jeftiniji od 350 KM. Prosječna cijena dvosobnog je od 450 do 2000 maraka, u Banjoj Luci od 400 do 2500 KM, u Mostaru otprilike od 450 pa naviše. Bijeljina i Brčko i dalje su pristupačni. Garsonijera u Semberiji je od 250, u Brčkom od 200, a veći stanovi do 700 KM, odnosno do 1000 maraka. Na raznolike cijene utječu lokacija, površina, stanje stana i zgrade. I nezaobilazni vanjski čimbenici. Rast cijene najma stana osjetan je i u Istočnom Sarajevu, a jedan od uzroka je i blizina glavnog grada. Trenutačno se teško može pronaći stan jeftiniji od 400 KM. Da je potražnja za nekretninama, odnosno stanovima, sve veća, pokazuju i statistički podaci, a i vidimo kako svakodnevno "niču" nove zgrade. A da će biti sve više i više kupaca i novih nekretnina, predviđaju i stručnjaci navodeći kao jedan od razloga europski put BiH.

- Samo tržište nekretnina dobilo je ozbiljnu značku. Sada, novim postavljanjem države BiH na put prema Europi, dobivat ćemo novi broj ljudi koji se žele vratiti u BiH, kupiti nekretninu, investirati u zemlju koja se kreće prema Europi. Veliki broj nekretnina i tržište koje trenutačno imamo napokon je postalo ozbiljno tržište, tržište koje je postalo stabilno, pogotovo s rastom cijena i s brojem prodanih nekretnina - kazao je Haris Kadić, agent za nekretnine iz Sarajeva, za N1.

Prodaja

Statistika pak kaže kako je prosječna cijena prodanih novih stanova po četvornom metru u posljednjem tromjesečju prošle godine iznosila 2630 KM. Kako dalje navode statističari, u usporedbi s prosječnom cijenom prodanih novih stanova po četvornom metru tijekom 2022. godine prosječna cijena viša je za 7,6 posto, dok je u odnosu na isto, posljednje tromjesečje 2022. godine veća za 8,7 posto. No, ni ovaj rast cijena nije utjecao na potražnju i kupnju stanova, pokazuju podaci. - Broj prodanih novih stanova u četvrtom tromjesečju 2023. godine u odnosu na četvrto tromjesečje 2022. godine veći je za 23,6%. U odnosu na prosječan broj prodanih novih stanova u 2022. godini, veći je za 75,1%, priopćili su iz državne Agencije za statistiku. No, to su samo prosječne cijene, kvadrat se prodaje po puno većoj cijeni. Kvadrat stana u novijoj gradnji u Mostaru kreće se između tri i četiri tisuće KM. Cijena stana u Sarajevu kreće se od tri do 10 tisuća KM po četvornom metru, ovisno o lokaciji, dok se u Istočnom Sarajevu cijene kreću od 2550 do 3000 KM po m2. Cijene stanova u novogradnji u Banjoj Luci kreću se od 3000 do 5200 KM po četvornom metru, dok je i starogradnja premašila iznos od 3000 KM. Što nas dalje očekuje, teško je previdjeti, kažu agenti, zaključujući da do pada cijene nekretnina u skorije vrijeme sigurno neće doći.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok