Hrvatska nogometna reprezentacija izborila je nastup na Svjetskom prvenstvu koje će se igrati u Rusiji od 14. lipnja do 15. srpnja nakon što je u uzvratnom susretu dodatnih kvalifikacija protiv Grčke u Pireju odigrala 0:0 i tako sačuvala prednost od 4:1 stečenu u prvoj utakmici igranoj prije tri dana u Zagrebu.

Iako je izbornik Zlatko Dalić najavljivao da će Vatreni igrati kao da je u Zagrebu bilo 0:0, to se nije dogodilo. Hrvatska nije pokazala napadačke ambicije, prepustila je inicijativu Grcima. Bilo je to daleko od odlične partije od prije tri dana kada su Hrvati "pomeli" Grke. Unatoč tome, Hrvatska je kontrolirala utakmicu i rezultat te je zasluženo prošla na SP u Rusiji. Piše HRT.

U prvom poluvremenu domaćini su stvorili samo jednu ozbiljniju situaciju pred našim golom.

U 42. minuti nakon ubačaja Zece vratar Subašić skinuo je loptu s glave Retsosa, koji je čekao na drugoj stativi.

Vatreni su dvaput zaprijetili preko Perišića.

Najprije je u 28. minuti lijepo prošao u situaciji jedan na jedan te je gađao s vrha 16-erca, ali pored gola.

U 43. minuti Perišić je odlično pucao s 20 metara, ali je lopta pogodila vratnicu.

U nastavku Hrvatska je nastavila sa suzdržanom igrom, više misleći o svojem golu negoli o napadu.

Grci, pak, unatoč inicijativi ostali su jalovi.

Jedna polušansa otvorila ima se u 66. minuti nakon nesporazuma Lovrena i Vide, ali se lopta odbila u ruke Subašića, a najopasnija je bila situacija u 87. minuti kada je Tachtsidis pucao s osam metara iskosa, ali ravno u našeg golmana.

Hrvatskih napadačkih akcija bilo je malo, a vrijedi spomenuti samo pokušaj Kramarića u 88. minuti. Dobio je loptu na 14 metara iskosa i pokušao ju je plasirati u suprotni kut, ali bilo je neprecizno.

Hrvatska će tako peti će put igrati na svjetskoj smotri, nakon Francuske 1998., Japana/Južne Koreje 2002., Njemačke 2006. i Brazila 2014., Vatreni su izborili i plasman u Rusiju 2018. Bile su to šeste kvalifikacije za SP za Hrvatsku od samostalnosti, a jedini neuspjeh naša je reprezentacija doživjela u borbi za odlazak u JAR 2010. godine.

Dvaput se Hrvatska izravno plasirala na SP kao pobjednik svoje kvalifikacijske skupine, dok je triput prošla kroz dodatne kvalifikacije. Prije 20 godina plasman je izboren preko Ukrajine, prije četiri godine preko Islanda, a ovoga puta preko Grčke.

Najbolji rezultat na samom SP-u Hrvatska je ostvarila u prvom nastupu u Francuskoj kada je osvojila treće mjesto. U sva ostala četiri sudjelovanja Vatreni nisu uspjeli proći skupinu.

Suparnike u natjecanju po skupinama u Rusiji Hrvatska će saznati 1. prosinca kada će se održati ždrijeb u Moskvi.

Grčka - Hrvatska 0:0

GRČKA: Karnezis, Torosidis, Manolas, Papastathopoulos, Retsos, Tziolis, Tachtsidis, Bakasetas (Gianniotas, 59), Zeca, Lazaros (Fortounis, 59), Mitroglou (Pelkas, 78).

HRVATSKA: Subašić, Strinić, Lovren, Vida, Vrsaljko, Brozović, Rakitić, Perišić (Rebić, 86), Modrić (Mitrović, 90), Mandžukić, N. Kalinić (Kramarić, 78).

SUDAC: Bjorn Kuipers (Nizozemska)

STADION: Karaiskakis

GLEDATELJA: 20.000

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok