Kongresna palača u Kremlju u Moskvi sutra će biti centar nogometnog svijeta. Od 16 sati po srednjoeuropskom vremenu (uz izravni prijenos na HRT 2) održat će se ždrijeb skupina za Svjetsko prvenstvo.

Fifa je odustala od dosadašnjeg određivanja jakosnih skupina prema kontinentalnim savezima, ovaj put skupine su određene prema Fifinoj ljestvici objavljenoj 16. listopada. Piše Večernji list.

Hrvatska je tako smještena u drugu jakosnu skupinu, a to znači da ne možemo u skupini igrati protiv Španjolske, Švicarske, Engleske, Kolumbije, Meksika, Urugvaja i Perua.

Dalić: Proći ćemo skupinu

Izbornik hrvatske reprezentacije Zlatko Dalić uoči jučerašnjeg leta u Rusiju iznio je svoje želje.

– Htio bih u grupnoj fazi izbjeći najbolje reprezentacije svijeta, Njemačku, Brazil i Argentinu. Nema slabih suparnika na SP-u, no mi znamo što nam je cilj – rekao je Dalić te dodao:

– Najbitnije je da svi igrači budu spremni i zdravi te da napravimo prvi korak, a to je prolazak skupine. Imamo odličnu reprezentaciju i uvjeren sam da će nam to uspjeti, a potom ćemo u nokaut-fazi ići korak po korak.

Izbornik se prisjetio proteklih sedam tjedana, otkad je postao izbornik i uspješno kockaste preko Ukrajine i Grčke doveo do Rusije.

– Kad je počelo, vjerovao sam u reprezentaciju i sebe, očekivao sam odlazak na SP. U jednom danu mi se okrenuo cijeli život. Zasad sve ide super, nadam se da će tako biti i nakon SP-a – rekao je Dalić, koji je u svakodnevnom kontaktu s reprezentativcima:

– Znam što im se događa, znam da su neki ozlijeđeni, ali imamo još šest mjeseci do SP-a, dosta je to vremena da provjerimo još neke igrače i izaberemo najbolje.

Nakon ždrijeba, Dalić će možda ostati u Rusiji te razgledati neke potencijalne kampove.

Izbore u HNS-u nije htio komentirati, samo je rekao:

– Idem na ždrijeb, to je moj stav. A kad smo kod ždrijeba, o sudbini Hrvatske i još 31 reprezentacije odlučivat će sretne ili nesretne ruke osmorice bivših nogometaša. Kuglice će miješati Francuz Laurent Blanc, Englez Gordon Banks, Brazilac Cafu, Talijan Fabio Cannavaro, Urugvajac Diego Forlan, Argentinac Diego Maradona, Španjolac Carles Puyol te Rus Nikita Simonjan.

Oni će biti među čak 6000 uzvanika u koncertnoj dvorani u Kremlju.

Kuglice izvlačio 6-godišnjak

Bit će to 21. ždrijeb u 88-godišnjoj povijesti svjetskih prvenstava. Prvi ples kuglica održan je 1930. u Montevideu, i to samo tri dana prije početka natjecanja.

Dosad je na ždrijebanju bilo svega. Sreću reprezentacijama dijelili su 6-godišnji dječak Yves (1938. godine), unuk predsjednika Fife Julesa Rimeta, zatim 11-godišnji Detlef Lange, član berlinskog zbora Schoneberger Sangerknaben koji je 1974. u istu skupinu spojio “neprijatelje” SR Njemačku i DR Njemačku. Na ždrijebu uoči SP-a u Španjolskoj 1982. godine pokvario se bubanj, pa je ždrijeb ponovljen. Talijani su pak 1990. godine u program unijeli dašak glamura, a Brazilci su 2014. na jednome mjestu okupili čak osam bivših svjetskih prvaka.

Vidjet ćemo što će donijeti sutrašnji ždrijeb u Kremlju. Mi želimo samo jedno, što lakšu skupinu za Hrvatsku. Ne bismo se bunili kada bismo, primjerice, izvukli skupinu s Rusijom, Iranom i Panamom.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok