“Uzmite na primjer ekonomiju”, kazat će Niko Kovač na početku sezonu u intervjuu za Frankfurter Rundschau, kojeg prenose SN.  “Zašto toliko radnika iz Poljske, Hrvatske, Rumunjske, Italije, Mađarske, dolazi ovdje tražiti sreću? Zato što su jeftiniji od Nijemaca, a isporučuju vam istu kvalitetu.”

Hrvatski hit-trener odgovarao je na pitanje koje očito malo žulja domaće novinare. Zašto je, naime, Eintrachtovu svlačionicu pretvorio u mali Babilon, u njoj se danas sudaraju igrači petnaest različitih nacionalnosti. Razlog je prozaičan - zato što je momčad gradio s budžetom kakvim danas barataju Rijeka ili Osijek, na raspolaganju za pojačanja imao je samo tri milijuna eura, a tim novcem trenutačno je moguće upecati tek solidnog drugoligaškog igrača s njemačkom putovnicom. Pod uvjetom da imate sreće...

- Najbolji Nijemci postali su nam nedostupni, oni igraju ili u inozemstvu ili za Bayern. Samo za Matthiasa Gintera, igrača kojeg iznimno cijenim, morao bih iskrcati 15 milijuna eura jer toliko je njegov transfer platila Borussia Mönchengladbach. Maximilian Philipp prešao je iz Freiburga u Dortmund za 20 milijuna eura. Prisiljeni smo ići alternativnim putem, dovodim strance i ne zazirem od njihova broja. S velikim brojem novih nogometaša barem nema straha od monotonije i dosade. Oni donose novu energiju, dolaze motivirani kako bi uspjeli - objašnjava 46-godišnjak.

I pod Kovačevim vodstvom jako lijepo uspijevaju, mnogi vjeruju da čak čine čuda. Za vikend je Eintracht igrao egal utakmicu s Bayernom i izgubio iz valjda jedine šanse koju je vječni njemački prvak kreirao tijekom 90 minuta, ali već u utorak su se ‘orlovi’ u Hamburgu vratili na pobjednički kolosijek (2-1). Momčad bez prave zvijezde u rosteru tako je dogurala do učinka od 18 bodova na gostovanjima ove sezone, Eintracht je najdrskiji gost Bundeslige, uvjerljiviji čak i od Bayerna koji je na strani uzeo 16 bodova.

Da je mrvicu uvjerljivija na svojoj Commerzbank-Areni, momčad bi držala drugo mjesto Bundeslige. Ovako je tu poziciju prepustila RB Leipzigu iza kojeg kaska samo tri boda. Prije godinu i polu Niko Kovač je u spasiteljskoj misiji manirom Davida Hasselhoffa zaplivao na olujnu pučinu da na obalu izvuče davljenicu, ‘divu s Maine’, nepouzdanu i klimakteričnu nogometnu babu koja će vam u pravilu prirediti gorku scenu, ali navijači unatoč moru loših iskustava od nje svejedno traže da napada vrh i pritom forsira napadačku, avanturističku igru. “Nećemo više tako. Osnovni cilj - konsolidacija. Prvo pravilo - keep it simple”, rekao je Kovač na startu sljedeće sezone, prije nego što je u početnih deset kola upisao pet pobjeda i tri remija.

- Liga prvaka? Ne gledam tablicu na taj način, nastojim vidjeti svih 20 klubova. Sretni smo što imamo deset bodova više od treće najlošije momčadi. Ako tako nastavimo, možemo računati na bezbrižne blagdane - rezonirao je prije godinu dana.

U međuvremenu je bivši hrvatski izbornik u njemačkoj javnosti prepoznat kao autentični nasljednik one sorte trenera koji su gradili Bundesligu kakvu poznajemo. Da, Jupp Heynckes je jedan od njih, a Bayernova klupa koju će 72-godišnjak isprazniti na kraju sezone polako postaje Kovačeva perspektiva.

“Povjerenje je dobro, ali kontrola je bolja”, opisat će Kovačev prijatelj njegov trenerski svjetonazor u jednom bundesligaškom vodiču na startu sezone. Kovač je mali ‘control freak’, voli uzde držati čvrsto u svojim rukama, tako da ga se igrači malčice pribojavaju, ali da istovremeno ostaju privrženi zajedničkom cilju. Ima u tom nastupu makijavelizma, proračunato Kovač prvo utjeruje strah u igračke kosti, inzistira na žestokom treningu i vojničkoj disciplini, testovima krvi i mjerenju laktata. A kada ga rezultat poljubi, slavu džentlmenski prepusti nogometašima, naglasak stavlja na zajedništvo i lojalnost grupi.

“Tjelesna pripremljenost igraču ubrizgava samopouzdanje. Kada si spreman, ne moraš razmišljati hoćeš li izdržati 90 minuta na terenu”, Kovač odmahuje rukom na kritiku da staromodnim nastupom ulazi u bundesligaški fokus. Njegov fokus polako se seli prema Ligi prvaka. I čini se samouvjerenim i spremnim za dugi boravak na najvećoj pozornici...

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok