Hrvatska nogometna reprezentacija vratila se kasno sinoć iz Nižnjeg Novgoroda u svoju bazu, a pred novinare je nakon velike pobjede nad Argentinom izašao izbornik Zlatko Dalić.

Sretni smo jučerašnjim rezultatom, ostvarili smo naš prvi cilj. Očekivali smo to, ali možda ne tako impresivnu igru, rekao je u uvodu konferencije za novinare nakon velike pobjede nad Argentinom izbornik Zlatko Dalić, koji je dao slobodan dan igračima, da se odmore nakon teške utakmice. Javlja HRT.

Igra li sad reprezentacija po Dalićevoj ideji?

To je to, jučer je baš bio izrazit primjer. Baš malo analizirao, u mojih pet službenih utakmica dali smo 11, a primili jedan gol, i to iz prekida od Grčke kući. Ne govorim o prijateljskim utakmicama, na kojima smo isprobavali. Ne može se reći da nismo efikasni. Možda imamo malo drukčiji stil nego prije, ali to je današnji nogomet. Meni je zadovoljstvo da je ekipa kompaktna i da zajedno djeluje, rekao je Dalić.

Kakav rasplet bi želio Dalić u grupi?

Htio bi da budemo prvi u grupi, to mi je želja i to ćemo, ako Bog da, ostvariti. Ako danas dobije Nigerija ili bude neodlučeno svakako smo prvi. No imamo četiri ili pet igrača sa žutim kartonima, imamo malo rovite igrače, tako da će svakako doći do promjena u sastavu. Vodit ćemo brigu samo o sebi, ne o drugima, ali nećemo kalkulirati, igrat ćemo svoje, onako kako nama bude najviše odgovaralo. Ne mogu i neću staviti igrače koji imaju žute kartone, to bi bio prevelik rizik. Uostalom imamo 22 igrača i ne vidim tu nikakav problem, najavio je za dvoboj s Islandom.

Je li ovo bila njegova najveća pobjeda?

To je bila moja najveća utakmica i pobjeda kao izbornika i kao trenera, ali svaka nova je najvažnija. Ipak, superiorno pobijediti Argentinu i Messija s 3:0, suvereno biti bolji u svim elementima utakmcie, to se zaista rijetko doživi. To nas ne smije prebaciti u eufgoriju, jer zasad smo napravili malo, samo taj prolaz u drugi krug i ništa više. 

Kako će se nositi s povećanim očekivanjima?

Mi moramo gledati samo sebe. Naravno da smo jučer skrenuli pažnju na sebe i svoju kvalitetu. To se znalo i prije, da imamo sjajne igrače, jedino možda nismo ranije djelovali kao momčad, kao grupa. No mi možemo biti sami sebi najveći protivnici. SP je dosta čudan rezultatski, Brazil je danas u zadnjim sekundama dao gol, Njemačka je izgubila, Argentina je izgubila. Veseli me da će sada drugi misliti o Hrvatskoj i staviti nas u krug favorita. 

Brozović je vjerojatno sad osigurao mjesto u momčadi?

Zvao sam Luku i Ivana, kao dva sigurna, i tri kandidata, Kovačića, Badelja i Brozovića, objasnio sam im što želim od tog trećeg igrača. U klubovima oni imaju Busquetsa i Kroosa i došli smo do zaključka da je Marcelo najbrži i najeskplozivniji za tu poziciju, uostalom to je zadnjih mjeseci igrao u Interu i bio je dobar. Badelj je možda malo spor, a onda Kovačić koji nije u ritmu, nije igrao puno utakmica, pa je izbor pao na Brozovića. Moram pohvaliti naš skauting, sve smo znali što i kako igra Argentina. Hvala svima njima i mom stožeru, Zadnja odluka je moja, ali kad svi stavimo mišljenje na kup onda odlučimo najbolje. 

Koliko je Rebić veliki dobitak, a koliko ga je teško zadržati da ne ode u krivom smjeru?

Ante je donio brzinu i agresivnost na tu stranu koja je nakon Pjace ostala upražnjena. On ne odustaje, gazi i ruši sve pred sobom. Jučer je bio na granici crvenog kartona, mora na to pripaziti, ali on sazrijeva kao grač, to ne ide preko noći. Čekali smo s Kramarićem 10-ak minuta i taman je u tom dijelu zabio gol. On se i potroši jako, igra obranu odlično. Danas smo dobili analizu, trčali smo šest kilometara više od Argentine, oko 107 km ukupno, pokazali smo i na tom dijelu moć i volju. Najvažniji je karakter, ako samo jedan igrač pukne u tom segmetnu, puca cijeli sistem. Prosjek trčanja je preko 10 km po igraču, jučer je Brozović imao 11 i pol, pa je taj dio zaista na visokom novou, posebno nakon naporne i teške sezone, to pokazuje karakter mojih igrača. Ako nemaš karakter, to ne možeš izdržati. 

Uvođenje Ćorluke u zadnjim minutama za 100. nastup, poruka zajedništva?

Ćorluku sam posalo na zagrijavanje, znao sam da će nam u zadnjim minutama trebati faza obrane i skok i rekao sam mu da to spremi. On je 12 godina u reprezentaciji, odigrao je 100 utakmica i uđe u sudačkoj nadoknadi, niti što pita niti što kaže i mora biti primjer svima. Rekao mi je "ja sam tu za Hrvatsku, minutu-minutu". Znam da njemu nije lako biti na klupi i da mu je to teško. No vrhunski je profesionalac i hvala mu na tome. I naš 22. igrač mora biti željan i spreman kao i prvi igrač, navijati i biti podrška, i to je onda momčad. 

O Striniću Dalić kaže: Nakon Jarnija stalno se vuče taj problem lijevog beka. Čovjek je nakon jedne greške pribijen  na neki stup nezadovoljstva. Kad sam ga pozvao, njega i Pivarića, rekao sam "to su dva najbolja igrača u tom trenutku". Nisam probao Vidu zbog dvojbi u Strinića, nego jer sam htio vidjeti što s Messijem. Da ne vjerujem u Strinića ne bih ga ni zvao. Ima on svojih mana, ali... Imamo mi Sosu i Barišića, lijeve bekove koji dolaze, ali u ovom trenutku mislim da je Strinić najbolji izbor. 

Messi loš ili hrvatska igra dobra?

Nisu oni bili takvi, nego smo mi bili dobri. Messi nije imao šanse ni prostora ni vremena. Tako smo namjestili igru da Messi nema prostora ni vremena. Kad on primi loptu teško je nešto napraviti, ali Brozović i Strinić, kasnije i Luka, spriječavali su dotok lopte prema njemu. Osjećao je nemoć, vidjelo se to po njegovom govoru tijela. 

Neke momčadi počnu turnir dobro, pa padnu. Može li Hrvatska bolje?

Ovisno o utakmicama i protivniku, ali mi se moramo još više dizati. Očekujem to od ekipe, jer ovo je turnir i igramo na rezultat. Nema kalkuliranja i ispitivanja forme, bitan je samo rezultat. Momčad koja se bude dizala kroz turnir ići će dalje. Ovi koji ne mogu pratiti ritam neće napraviti rezultat. Mi imamo puno prostora za napredak i ja očekujem da ćemo se kroz turnir dizati.

Nastup Luke Modrića?

Ne mogu puno potrošiti riječi na Luku, o njemu se sve zna. On odigra svaku utakmicu za Hrvatsku maksimalno, na bilo kojoj poziciji, a jučer ga je nagradilo i postigao je sjajan gol. Rekao sam da će nam trebati i malo sreće, ali ako nisi hrabar i odlučan neće doći ni sreća. Vidjeli ste po njegovoj reakciji nakon gola koliko je sretan, koliko to njemu znači. Kapetan hrvatske reprezntacije vodio nas je na najbolji mogući način do tri boda. Sve pohvale i čestitke Luki, odgovorio je izbornik.

Pripremamo li se već za moguće protivnike u osmini finala?

Sutra će Vukojević gledati Dansku i Francusku, a Jerkan Španjolsku i Portugal. Nismo htjeli prije ove utakmice ništa raditi, da ne skačemo preuranjeno. Jako sam zadovoljan s dosad odrađenim  skautingom. Nema kalkulacija, vjerojatno Francuska ili Danska. Vidjeli ste kako se jučer Francuska branila i dobila Peru. Ovo se igra za rezultat, vidjet ćemo što će biti i kako ćemo igrati.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok