Spektakularnu izvedbu Luke Modrića još ćemo dugo pamtiti. Jasno je da bez veznjaka madridskog Reala hrvatska momčad ne bi imala tu dimenziju.

Još prije početka natjecanja na turniru imao sam dojam da naša momčad može napraviti puno. Slično promišlja i Marko Lozo. Mladi hrvatski nogometni stručnjak završava doktorski studij na Fakultetu za fizičku kulturu u Zagrebu. Piše Večernji.

Vodio je i drugu momčad Hajduka, a povijesni trijumf vatrenih pratio je uživo na stadionu u Nižnjem Novgorodu.

Messi nije stvorio prostor

– Jorge Sampaoli je našem sustavu 4-3-3 suprotstavio formaciju 3-4-3 koja se transformirala u 3-4-1-2. Osnovni cilj bio mu je dobiti širinu s bočnim igračima kako bi dobili međulinijske prostore za Messija. No, nije u tome uspio – kaže Lozo.

Otvaranje je bilo sjajno. Hrvatska je, u odnosu na Argentinu, izgledala kao puno modernija momčad.

– Odlično smo otvorili utakmicu visokim presingom u kojem je Ivan Rakitić prvi izlazio na njihova igrača koji je pokušavao organizirati igru. S druge strane, Marcelo Brozović u toj je situaciji svaki put bio sjajno postavljen po dubini kako bi “duplirao” Messija i dodavanja u tom smjeru. Impresioniran sam Brozovićevom zrelošću u igri prema naprijed i prema nazad. Bila je to večer za pamćenje Luke Modrića.

– Luka Modrić sjajno je osvajao druge lopte u najopasnijim zonama za protivnički gol. To je i jedan od razloga zašto igra baš na toj poziciji, a ne povučenije.

Messi je u prvom poluvremenu nekoliko puta sjajno kreirao prostor za sebe. On u otvaranju dolazi po loptu, ne da je dobije, nego da stvori sebi prostor koji kasnije napada kada se lopta odigra u širinu ili dubinu. No, ta igra bila je pročitana.

– Tako je. Veći dio susreta Hrvatska je bila dominantna, pogotovo u obrani koja je pročitala igru Argentine. No, vratimo se Luki.

– Luka je u ovom trenutku bolji igrač od Messija. On obranu u presingu igra bolje od svih, a u otvaranju igre je predominantan, a ništa mu nije podređeno kao što je to Messiju. Luka čini momčad dvostruko boljom i nevjerojatno je kako djeluje u svim trenucima igre. S Rakitićem, imamo najveće igrače na tim pozicijama.

Govorimo li o brojkama, one kažu da je Modrić imao 83 posto točnih dodavanja, u odnosu na 75 posto Messijevih. Luka je odigrao 42 pasa, Messi deset manje. Luka je dobio i tri zračna dvoboja, Messi ni jedan. Hrvatski je kapetan u svim važnijim elementima, broju dodavanja, ukupnih i točnih, kao i po broju oduzimanja lopte i broju dobivenih duela, najbolji igrač turnira, ispred Rakitića i Inieste

Dočekali smo i Perišića

Plašili smo se da Hrvatska ne može oba poluvremena odigrati na toj razini, a u nastavku je igrački eksplodirala.

– Ostali su kockasti u visokom presingu, s time da su Modrić i Rakitić izlazili duboko prema nositeljima argentinske igre. Nisu dopuštali dubinska dodavanja prema Messiju, kojeg je Brozović opet vrhunski kontrolirao.

U nastavku je bolje igrao i Ivan Perišić, čekamo ga već neko vrijeme.

– Da, naši su igrači organizirali nekoliko dobrih akcija stvarajući višak na desnoj krilnoj poziciji. To je onaj dio igre o kojem smo govorili da nam nedostaje nakon prve utakmice. I koji moramo češće koristiti s obzirom na Perišićeve igračke sposobnosti. Lozo je posebno istaknuo još jedan detalj.

– Cijela je momčad pokazala da je odlično uigrala visoki presing kao najveći mehanizam u obrani. To moramo potvrditi u sljedećim utakmicama jer imamo skup pojedinaca koji svojim karakteristikama odgovaraju takvom načinu igre. Posebice jer imamo stopere koji sa svim protivnicima mogu igrati jedan na jednoga. Uspijemo li poboljšati mehanizme igre prema naprijed, moći ćemo govoriti o Hrvatskoj kao favoritu za osvajanje SP-a – zaključio je Marko Lozo.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok